Koronavírus: Malajziából, Dél-Koreából és Vietnamból is újabb betegeket jelentettek

koronavírus Vuhan
Vuhan, 2020. február 4. A Hszinhua kínai hírügynökség felvételén az új koronavírussal fertőzöttek első csoportját fogadják az ellátásukra tábori kórházzá alakított épületek egyikében, a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. február 4-én. A tüdőgyulladást okozó ragály decemberben jelent meg Vuhanban, és azóta további 24 országban észlelték. A fertőzöttek száma meghaladja a húszezret, ebből mindössze 150 esetet jelentettek Kínán kívül. A halálos áldozatok száma 400 fölé szökött Kínában, egy ember meghalt a Fülöp-szigeteken, Európában nincsenek halálesetek. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Malajzia, Dél-Korea és Vietnam is újabb koronavírusos megbetegedéseket jelentett kedden, Új-Zéland és Vietnam pedig folytatja állampolgárai evakuálását Kínából.
Vágólapra másolva!

Malajzia egészségügyi hatóságai kedden bejelentették, hogy a fertőzöttek száma tízre emelkedett, hozzátéve, hogy az eddigi kilenc kínai állampolgár után a mostani az első malajziai lakos, aki elkapta a betegséget.

A Hszinhua kínai hírügynökség felvételén az új koronavírussal fertőzöttek első csoportját fogadják az ellátásukra tábori kórházzá alakított épületek egyikében Vuhanban február 4-én Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Hsziao Ji-Csiu

Az ország egészségügyi minisztériuma szerint a férfi Szingapúrban járt, ahol kínai kollégáival találkozott, köztük olyannal, aki a közép-kínai Hupej tartomány székhelyéről, a járvány gócpontjának számító Vuhanból érkezett.

241 ausztrált evakuáltak

Ausztrália 241 állampolgárát evakuálta Vuhanból, közülük kettő kivételével mindegyik egészségesnek bizonyult. A két emberrel kapcsolatban Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter közölte, hogy náluk is minimális a fertőzés esélye.

Canberra döntésének értelmében az embereket az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten helyezték karanténba.

Ausztrália - az Egyesült Államokhoz hasonlóan -

megtiltotta a belépést minden Kínából érkező embernek,

és eltanácsolta állampolgárait az ázsiai országba utazástól.

Az Air New Zealand új-zélandi légitársaság gépe kedden hagyja el Vuhant 70 új-zélandi és 50 ausztrál állampolgárral; az utóbbiak szintén a Karácsony-szigetre kerülnek a kéthetes karantén idejére.

Büntetik, ha valaki felhalmozza a maszkokat

Nyolc dél-koreai légitársaság ugyancsak felfüggeszti kínai járatainak nagy részét. A Korean Air Lines állami légitársaság kedden bejelentette, hogy

31 kínai járatából húszat átmeneti időre felfüggeszt.

Dél-Korea, ahol eddig 16 fertőzöttet regisztráltak, megtiltotta a beutazást a Hupej tartományból és az azon keresztül érkezőknek.

Az országban egy keddi rendelkezés értelmében szigorítják azoknak a büntetését, akik egészségügyi maszkokat halmoznak fel.

Tajvan, ahonnan tíz fertőzöttet jelentettek,

éles szavakkal illette Kínát, amiért Peking megvétózta csatlakozását az Egészségügyi Világszervezethez (WHO),

Tajpej szerint ez ugyanis megnehezíti a vírus elleni védekezést is.

Peking Tajvant Kína részének tekinti, és a vétót azzal indokolja, hogy Tajvan - Kínán keresztül - már képviselettel bír a szervezetben. A kínai vezetés azt is leszögezte, hogy minden szükséges információt megosztott Tajvannal a vírussal kapcsolatban.

Joanne Ou tajvani külügyi szóvivő ezzel szemben kedden azt mondta, hogy Tajpej elsősorban Washingtontól és Tokiótól kapott segítséget.

Vietnámban már 9 fertőzött van

Bár Észak-Koreából nem jelentettek megbetegedést, Phenjan bejelentette, hogy megelőzés céljából 30 ezer egészségügyi dolgozót mozgósít. Szakértők szerint

Vietnamban a kormány a hadsereget bízta meg azzal, hogy 950, Kínából Vietnamba érkező állampolgár karanténját biztosítsa. A Voice of Vietnam rádió azt közölte, az embereket két külön katonai táborban helyezik majd el a szükséges 14 napra.

Az országból újabb megbetegedést jelentettek,

ezzel a fertőzöttek száma 9-re emelkedett. Vietnam 64 tartományából legalább 55-ben a kormány hétfői utasítására zárva maradtak az iskolák.