Már ismert volt a rendőrség előtt a szándékosan tömegbe gázoló férfi

Volkmarsen
Volkmarsen, 2020. február 24. Bűnügyi helyszínelő vizsgálja a volkmarseni farsangi felvonuláson elkövetett szándékos gázolás körülményeit a Hessen tartománybeli városban, ahol egy 29 éves környékbeli férfi autóval a tömegbe hajtott 2020. február 24-én. A gépkocsi nagyjából 30 métert tett meg az emberek között, vezetőjét a helyszínen elfogták. Az incidensben többtucatnyian megsebesültek, többek állapota súlyos. Halálos áldozata nincs a történteknek. MTI/AP/DPA/Uwe Zucchi
Vágólapra másolva!
Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, szándékosan a tömegbe hajtott egy autós a németországi Hessen tartományban fekvő Volkmarsen településen egy farsangi felvonuláson. Csaknem hatvanan megsérültek, a sebesőltek egyharmada gyerek. A 29 éves német gázoló a kisvárosból származik, és bár mint szélsőségest nem tartották nyilván, volt már dolga a rendőrséggel.
Vágólapra másolva!

A sérültek kettő és 85 év közöttiek, legkevesebb 18 gyerek van közöttük. 35-en vannak kórházban, sokan csak jóval a gázolás után fordultak orvoshoz. A német rendőrség hétfő esti közleménye szerint a gázoló, aki egyébként súlyos fejsérülést szenvedett a balesetben, szándékosan hajtott a tömegbe. Vele szemben eljárást indítottak emberölési kísérlet miatt. Amint egészségi állapota engedi, ki fogják hallgatni.

Egy másik embert is őrizetbe vettek a Deutsche Welle szerint, aki videóra vette az incidenst. A tartományi főügyészség kedden közölte, hogy erre azért volt szükség, mert az áldozatok méltóságát sértő - kiszolgáltatottságuk bemutatására összpontosító - videofelvételeket készített, ami a büntetőtörvénykönyv szerint akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Heten sérültek meg súlyosan,

Hessen tartomány belügyminisztere, Peter Beuth szerint a sérültek nagyjából egyharmada gyerek. 35-en kórházban vannak, sokan csak jóval a gázolás után fordultak orvoshoz.

A sofőr pontos indítéka még nem ismert, a rendőrségi nyomozás folyamatban van, de egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy tette merénylet, politikai vagy vallási indíttatású bűncselekmény lett volna. Az egyik nyomozó azt mondta, hogy

pszichológiai problémák szerepet játszhattak a támadásban

- írja a Reuters.

Számos német médium megemlítette, hogy a támadó alkohol vagy drog befolyása alatt lehetett. A rendőrség azonban cáfolta, hogy a gyanúsított alkoholt ivott volna, a droggal kapcsolatban még nem tisztázódott a helyzet - olvasható a Tagesschau oldalán.

Bűnügyi helyszínelő vizsgálja a volkmarseni farsangi felvonuláson elkövetett szándékos gázolás körülményeit Forrás: MTI/AP/DPA/Uwe Zucchi

Az ABC News kedd reggeli cikke szerint összesen harmincöt ember - köztük tizennyolc gyerek - sérült meg, őket bent tartják a kórházban. További tizenhét embert is kezeltek, őket azonban még hétfő délután hazaengedték.

A frankfurti központú hatóság kedd este kiadott, frissített közleményében azt írta, hogy

a sebesültek száma 61-re emelkedett, és 20 gyermek van közöttük.

A tartományi főügyészség arról is tájékoztatott, hogy elrendelték a feltételezett elkövető előzetes letartóztatását, és súlyosbították a gyanúsítást. Már nem emberölési kísérlettel, hanem gyilkossági kísérlettel gyanúsítják, valamint súlyos testi sértéssel és a közlekedés rendjének veszélyt okozó megzavarásával. Mint írták, abból indulnak ki, hogy a gyanúsított tudatosan emberek meggyilkolására tört.

Közös imádságot tartottak a volkmarseni gázolás sebesültjeiért a város Szűz Mária katolikus templománál 2020. február 25-én. Az előző nap egy 29 éves környékbeli férfi autóval a tömegbe hajtott a helyi farsangi felvonuláson. A vezetőt a helyszínen elfogták. Halálos áldozata nincs a történteknek, a sebesültek száma 61, közülük 18 gyerek, 35 embert Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A gázoló motivációja főleg azért ismeretlen, mert megsérült és nincs kihallgatható állapotban. Azonban a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint kedd estére javult az állapota, és még éjjel megpróbálják kihallgatni.

A Bild korábban arról írt, hogy szemtanúk szerint a kereszteződést,

ahol a gázoló, Maurice P. belehajtott a tömegbe, két rendőrségi furgon blokkolta, az autós ezeket szándékosan megkerülte.

Riasztott tűzoltók érkeznek a támadás helyszínére Forrás: MTI/EPA/Waldeckesche Landeszeitung/Elmar Schulten

A tartományi közszolgálati médiatársaság (Hessischer Rundfunk - HR) jelentése szerint a feltételezett elkövető volkmarseni otthonában a gázolás után házkutatást tartottak egy terrorelhárító rendőri egység közreműködésével.

A lakás tulajdonosa a HR-nek elmondta, hogy Maurice P. tíz éve költözött a kisvárosba nagyanyjával és leánytestvérével. Nyugodt és udvarias embernek ismerte meg, nem voltak vele gondok, konfliktusok.

Az RTL egy szomszédot idézett, aki látta elhajtani a gyanúsítottat. Szerinte úgy tűnt, mintha drogozott volna Maurice P. aki azt mondta, hogy

A volkmarseni eset miatt elővigyázatosságból az összes Hessen tartományi farsangi felvonulást törölték.