Várhelyi Olivér legalább egy nyugat-balkáni államot felkészítene a csatlakozásra

NAGY Imre; VÁRHELYI Olivér
Budapest, 2019. november 22. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagjelöltje meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országház, Nagy Imre-termében 2019. november 22-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Jövőbeni terveivel kapcsolatban beszélt Várhelyi Olivér a Deutsche Welle portálnak, többek között az elkövetkező egy év elképzeléseiről, de az ötéves mandátumának idejére kitűzött célokat is ismertette – számolt be a Magyar Hírlap. Az EU bővítési biztosa szándéka, hogy felgyorsuljon a Nyugat-Balkán felzárkóztatása, és megőrizhető legyen a jövőbeni csatlakozások hiteles perspektívája.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság továbbra kis kitart amellett az elhatározása mellett, hogy meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ugyanis fontosnak tartják, hogy a tárgyalások megkezdésére vonatkozó döntés még a májusi zágrábi csúcs előtt megszülessen.

Várhelyi elmondta, hogy

erőteljesen támogatni fogják és felgyorsítják a nyugat-balkáni térség minden országában a reformokat,

aminek valódi hatásuk kell, hogy legyen a gazdasági fejlődés és az életminőség javulása szempontjából.

Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez azért fontos, mert ezáltal az érintett országok közelebb kerülnek az EU-hoz és tagállamai mindennapi életéhez – tette hozzá kiemelve, hogy az uniós bővítésnek azonban objektívebbnek kell lennie az eddigieknél hogy

A bővítési biztos azonban leszögezte, hogy nem áll szándékában a „játék folyamán a szabályokon változtatni". Várhelyi úgy véli, új alapok és befektetések révén segíteni kell a nyugat-balkáni térség gazdasági fejlődését.

– tette hozzá.