Már húszmillió dollár gyűlt össze a bozóttűz kezelésére Ausztráliában

bozóttűz, Ausztrália
Canberra, 2020. január 5. Kenguru a bozóttűz füstjében, Canberra határában 2020. január 5-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává. MTI/EPA/AAP/Lukas Coch
Vágólapra másolva!
Ausztrália Új-Dél-Wales államában továbbra is válságos a helyzet a bozóttűzek okozta katasztrófa miatt. Celeste Barber humorista pénteken indított a Facebookon egy adománygyűjtést, melynek következtében 48 óra alatt húszmillió ausztrál dollár jött össze (több mint négymilliárd forint), hogy így segítsék a helyzet kezelését. Közben egyre több kritikával kell szembenéznie az ausztrál kormányfőnek.
Vágólapra másolva!

- hívta fel a figyelmet Celeste Barber felhívásában.

Szeptember óta legalább 24 ember halt meg az ausztrák bozóttüzekben.

Scott Morrison miniszterelnök 3000 tartalékos katonát hívott be segítségül a tüzek oltásához.

Ausztrália fővárosában, Canberrában a levegő minőségét a világ legrosszabbjának ítélték meg, a lakóknak azt javasolták, hogy ne hagyják el otthonukat. A Qantas ausztrál légitársaság az összes járatát törölte a vasárnapi napra.

Kenguru a bozóttűz füstjében, Canberra határában 2020. január 5-én. Forrás: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

A humorista Barber családját is evakuálni kellett Eden településéről, ahol a lakóknak azt javasolták a hatóságok, hogy menjenek észak felé.

Barber hihetlennek nevezte, hogy két nap alatt húszmillió ausztrál dollár gyűlt össze és közölte,

hogy a bevétel a NSW Rural Fire Service-nek fog menni, ami egy önkéntesekből álló, de a kormány által fenntartott szervezet. A másik kedvezményezett a Brigades Donations Fund lesz, mely a jótékonysági adományokat közvetlenül a tűzoltóknak jutattja majd el.

Az elmúlt napokban több híresség is az adományozók között volt, mint az amerikai énekes Pink vagy az Oscar-díjas Nicole Kidman, akik fejenként 500 ezer dollárt ígértek segítségül - olvasható a BBC oldalán.

Tűzoltó az Új-Dél-Wales államban fekvő Ulladulla közelében pusztító bozóttűz helyszínén Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Közel 200 helyen még most is ég a tűz az országban. Noha a legtöbb figyelem a leginkább sújtott Új-Dél-Wales államára összpontosult, a katasztrófa minden államot és területet érint.

Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni,

Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le és több mint ezer ház vált a lángok martalékává.

Új-Dél-Wales és Victoria államban otthonok tízezreiben még mindig nincsen áramszolgáltatás. Cooma települése újabb csapást szenvedett szombat éjjel, amikor egy nagy víztorony felrobbant, elárasztva otthonokat és elmosva járműveket. Ez utóbbit súlyos katasztrófának nevezte John Barilaro, Új-Dél-Wales miniszterelnök-helyettese a bozóttüzek árnyékában.

Elnéptelenedett utca, miután a bozóttűz füstje ellepte Canberrát Forrás: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

Scott Morrison miniszterelnök, aki a krízis miatt törölte január 13-ra tervezett indiai látogatását, vasárnap elmondta, hogy létrehozott egy országos helyreállítási ügynökséget, melynek a helyreállítási munkák összehangolása lesz a feladata, az infrastruktúra újjáépítésétől kezdve a mentálhigiénés támogatásig.

A miniszterelnök ígérete szerint - aki egyébként éles kritikákkal kénytelen szembenézni a válság kezelésével kapcsolatban - az újjáépítésért felelős szervezet legalább két évig fog fennállni.

A legújabb kritikát Új-Dél-Wales vidéki tűzoltóságának vezetője fogalmazta meg, aki azt mondta, hogy

csak a médiából értesült a tartalék csapatok behívásának tervéről.

Szingapúr és Pápua Új-Guinea katonai támogatást ajánlott fel Ausztráliának, míg Új-Zéland további három helikoptert küld segítségül.

Vasárnapra hidegebb időt és némi esőt jeleztek előre az ország délkeleti részére. A tűzoltóság tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy a következő jelentős kockázatokra a jövő héten kell számítani.