Lengyel igazságügyi miniszter: A Velencei Bizottság jelentése egy paródia

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter
Vágólapra másolva!
Botrányosnak tartják a Velencei Bizottságnak a lengyel bíróságokról szóló törvénymódosítások elutasítását javasló, csütörtökön közzétett jelentését a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szenátorai, míg a felsőház ellenzéki elnöke szerint a dokumentum "objektív döntéshozatalt" tesz lehetővé. Komolytalannak, egy valódi jelentés paródiájának nevezte a Velencei Bizottság állásfoglalását Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter. A politikus szerint a dokumentum nem tekinthető hivatalosnak.
Vágólapra másolva!

A 47 országot tömörítő Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság a lengyel szenátusban minap vitára bocsátott törvénymódosítások elutasítását javasolta azzal, hogy a lengyel igazságügyi rendszer "további gyengítésének lehet tekinteni" őket.

A sürgősségi eljárásban készített, nem kötelező érvényű dokumentumot

Michal Sewerynski, a PiS szenátora "meghökkentőnek, sőt botrányosnak" nevezte.

A jelentés szerinte igazából azt szorgalmazza, hogy Varsó mondjon le az összes eddigi (igazságügyi) reformról.

A PiS egy másik szenátora, Marek Pek szerint a bizottság

az olyan reformok terén, amelyek tartalma a nemzeti parlamentek hatáskörébe tartozik.

Botrányosnak minősítette Pek a jelentésben a lengyel országos igazságügyi tanácsról (KRS) kifejtett véleményt is, mert ez kétségbe vonja a lengyel alkotmánybíróság korábbi ítéletét.

A Velencei Bizottság a KRS "messzemenő átpolitizálását" kifogásolta amiatt, hogy a tanács egy részét képező bírákat a lengyel igazságügyi reform nyomán már a parlament választja meg, nem pedig, mint korábban, bírói szervezetek.

- jelentette ki Pek, hozzátéve:

a dokumentum "nem is vélemény, ez igazából egy utasítás".

Pek bírálta azt is, hogy a dokumentum nem vette figyelembe azokat az érveket, amelyeket a PiS szenátorai fogalmaztak meg múlt héten, találkozva a Varsóban tájékozódó bizottsági küldöttséggel.

Marek Pek, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) egyik szenátora Forrás: Twitter

Az ellenzéki többségű felsőház elnöke, Tomasz Grodzki azonban - akinek kérésére a Velencei Bizottság a véleményt készítette - reményének adott hangot, hogy a bizottsági állásfoglalás

A lengyel kormány politikusai korábban már előrebocsátották: mivel a Velencei Bizottság küldöttségét nem a lengyel állam külföldi képviseletére alkotmányosan meghatalmazott szerv (az államfő, a kormány) hívta meg,

a múlt heti látogatást és az ennek nyomán készülő bizottsági véleményt nem tekintik hivatalosnak.

A kormánypárti többségű alsóházban (szejm) tavaly decemberben megszavazott törvénytervezet fegyelmi intézkedéseket tenne lehetővé a politikai tevékenységet folytató, illetve kollégáik legitimitását megkérdőjelező bírák esetében.

Amennyiben a módosításokat a szenátus a legkésőbb pénteken esedékes szavazásban elveti, az alsóház egyszerű többséggel újból megszavazhatja őket.

A lengyel igazságügyi miniszter komolytalannak tartja a Velencei Bizottság állásfoglalását

Komolytalannak, egy valódi jelentés paródiájának nevezte a Velencei Bizottságnak a lengyel bíróságokról szóló törvénymódosítások elutasítását javasló, csütörtökön közzétett állásfoglalását Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter. A politikus szerint a dokumentum nem tekinthető hivatalosnak.

Az állásfoglalás

tűnik, visszhangoznak benne az úgynevezett régi EU-tagállamok igazságügyi minisztereinek korábbi, "felsőbbrendűségi érzetről" tanúskodó kijelentései - jelentette ki Ziobro a nem kötelező érvényű bizottsági iratról, amelyet az ellenzéki többségű lengyel felsőház elnökének kérésére, sürgősségi eljárásban készített el a Velencei Bizottság.

Ziobro kifejtette, hogy egyes európai miniszterkollégái megpróbálták őt arról "kioktatni",

hogy ők maguk "érettebb demokráciát (...), magasabb jogi kultúrájú" társadalmakat képviselnek, országaik polgárai "többet engedhetnek meg maguknak, mint a lengyelek".

Ziobro szerint emiatt a bizottsági vélemény által keltett benyomás a leginkább a "szegregáció" szóval fejezhető ki, az ilyen kioktató stílus pedig "rossz emlékeket idéz fel Lengyelország történelméből".

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter Forrás: Twitter

Arra vonatkozóan, hogy a bizottsági vélemény helytelenítette a lengyel országos igazságügyi tanács bírótagjainak a lengyel parlament általi megválasztását, Ziobro rámutatott: vannak olyan európai országok, ahol a bírákat szintén így választják meg, máshol pedig a bírák kinevezése egyenesen a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik.

Marcin Warchol igazságügyi miniszterhelyettes, a Velencei Bizottság egyik lengyel tagja a bizottsági állásfoglalást idézve rámutatott: a dokumentumban annak alapján helytelenítik a lengyel bírósági szervek parlamenti megválasztását, hogy Lengyelországot az úgynevezett "új demokráciák" közé sorolják, nem EU-tagok - Moldávia és Albánia - mellett.

- fűzte hozzá Warchol.