Az Egyesült Államokban is megjelent a kínai koronavírus

Vágólapra másolva!
Az emberről emberre is terjedő, tüdőgyulladást okozó vírus először Kínában jelent meg, de már jelentettek megbetegedéseket Dél-Koreában, Ausztráliában, Japánban és Thaiföldön is. A fertőzés miatt már hat ember meghalt. Most az Egyesült Államokban is megjelent a vírus.
Vágólapra másolva!

A beteg egy harmincas éveiben járó férfi, aki január 15-én érkezett Kínából a washingtoni Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtérre. Január 19-én fordult orvoshoz, miután jelentkeztek nála a tünetek. A férfi kórházban van, a hatóságok szerint jó állapotban van, és csak minimális veszélyt jelent a többi emberre – írja a Fox Business.

Dr. Nancy Messonnier, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) vezetője azonban azt mondta,

az eset aggodalomra ad okot.

A férfi tünetei hamar jelentkeztek, miután az államokba érkezett, és gyorsan orvoshoz is fordult, így hamar elkülönítették a nyilvánosságtól.

Messonnier szerint azonban

további megbetegedések lehetnek az Egyesült Államokban és világszerte.

A CDC folyamatosan ellenőrzi a reptereket.

Az amerikai egészségügyi hatóságok közlése szerint a koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okoznak, hét ismert altípusuk van. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, ám a mostani megbetegedések esetében nem ezek valamelyikéről van szó. Az új vírus "viselkedését" és az általa okozott tüneteket egyelőre vizsgálják.

A szakemberek feltételezése szerint a betegség cseppfertőzéssel terjed.

A WHO rendkívüli szakértői bizottsági ülést hív össze szerdára Genfben, hogy megállapítsák, a koronavírus terjedése nemzetközi járványügyi vészhelyzetet jelent-e.