Hiába a tiltakozás, megrendezik az újévi tűzijátékot Sydney-ben

Sydney, Ausztrália, tűzijáték
New Year's Eve fireworks erupt over Sydney's iconic Harbour Bridge and Opera House during the fireworks show on January 1, 2019. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár már 260 ezren aláírták a felhívást a bozóttüzek övezte Sydney újévköszöntő tűzijátékának lemondására, mégis megtartják a látványos rendezvényt.
Vágólapra másolva!

Az aláírók felhívásukban azt javasolták, hogy

a tűzijáték költségeit fordítsák a három hónapja kezdődött bozóttüzek elleni harcra.

Sydney idén 6,5 millió ausztrál dollárt (1,35 milliárd forint) költött az ünnepi tűzijátékra. A Change.org nevű szervezet felhívásában azzal érvel, hogy ezt a pénzt inkább költsék az önkéntes tűzoltók kompenzálására és a brutális szárazságtól szenvedő gazdák megsegítésére.

"Elegendő füst van már a levegőben, a hatalmas tűzijáték egyeseknek újabb traumát okozhat. 2019 katasztrofális év volt az árvizek és a tüzek miatt Ausztráliában, minden szövetségi államnak nemet kell mondania a tűzijátékokra" – írták.

A 2019-es újévi tűzijáték Sydney-ben Forrás: AFP/Peter Parks

Az ausztrál bozóttüzek eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, a lángokban kilenc ember halt meg, köztük két önkéntes tűzoltó. Mérgező füst borít hetek óta számos nagyvárost, köztük Sydney-t.

A sydney-i önkormányzat szóvivője vasárnap közölte, hogy "megértik az emberek aggodalmait", de az ünnepi tűzijáték lemondásának "semmilyen gyakorlati előnye nincs".

– magyarázta.

Az önkormányzat közölte, hogy 620 ezer ausztrál dollárt adományozott a bozóttüzek elleni harcra, és támogatja a vöröskereszt adománygyűjtését is.

A napokban egyébként hőhullám söpör végig a térségben, amely keddre súlyosbíthatja a helyzetet.

A szövetségi állam tűzoltóparancsnoka azt mondta, nem számolnak azzal, hogy ez hatással lenne a tűzijátékokra, de ha túl kockázatossá válik a helyzet, akkor akár az utolsó pillanatban is kész lemondani azokat.