Könnygázzal oszlatták a tömeget a sárgamellényesek tüntetésén, utcai háború Párizsban

politics social demonstration strike TOPSHOTS Horizontal
Jerome Rodrigues, one of the leading figures of the "yellow vests" (gilets jaunes) movement holds a tissue on one of his eye after he was injured with a projectile in Paris on December 28, 2019 as he attends a demonstration as part of a nationwide multi-sector strike against French government's pensions overhaul. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A mai már az 59. tüntetés, azaz a sárgamellényesek már több mint egy éve minden szombaton tüntetnek Párizsban és egész Franciaországban azért, hogy olyan, a hétköznapi embereket súlyosan érintő problémák, mint az áremelkedések, az életszínvonal csökkenése, a munkanélküliség, a migráció vagy legújabban a nyugdíjreform kapcsán az Emmanuel Macron vezette hatalom meghallgassa őket, és adjon valamilyen választ az egyre súlyosbodó gondjaikra.
Vágólapra másolva!

A Twitteren és a Facebookon közzétett videókra hivatkozva a Le Figaro is megírta, hogy a mai sárgamellényes tüntetésen Jérôme Rodrigues-t, a mozgalom egyik vezetőjét

könnygázbombával támadták meg a rendőrök.

Helyszíni beszámolók szerint

a rendvédelmi szervek még a szokásosnál is durvábban bántak a tüntetőkkel, mondhatni, ismét polgárháborús viszonyok alakultak ki Párizsban.

Jérôme Rodrigues szeme ismét megsérült Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

A videón jól látható, ahogy Rodrigues arcába fújják közvetlenül a könnygázt, amitől szabályosan a földre zuhan.

Jérôme Rodrigues-t a macroni hatalom már több ízben próbálta meg elhallgattatni, előzetes letartóztatásba is helyezték már, hogy távol tartsák a tüntetésektől.

Ahogy arról az Origo még januárban beszámolt, ő volt az, akinek a szemére a rendőrök gumilövedékkel céloztak.

Jérôme Rodrigues, Párizs, 2019. január 26. Forrás: AFP/ZAKARIA ABDELKAFI

Rodrigues a sárgamellényesek egyik vezetőjeként többször

felemelte a szavát a kegyetlen rendőrterror ellen, és a közéjük vegyült, szélsőbalos anarchisták, az úgynevezett Black blocks randalírozásai miatt is.

Emlékezetes, hogy a sárgamellényes tüntetés egyéves évfordulóján egy lille-i 41 éves tüntetőnek kilőtték a rendőrök az egyik szemét,

25-re növelve ezzel azoknak a tüntetőknek a számát, akik a hatósági akciók következtében súlyos sérüléseket szenvedtek.

Rodrigues akkor azonnali vizsgálatot követelt, és a macroni erőszakszervek felelősségét is felvetette.