Az ausztráliai bozóttüzek már Sydney vízkészletét fenyegetik

Ausztrália, bozóttűz
Firetrucks are seen stationed on a road as a bushfire burns in Bargo, southwest of Sydney on December 21, 2019. - A scorching heatwave intensified bushfires ravaging parts of Australia on December 21, and out-of-control blazes surrounding Sydney worsened under "catastrophic" conditions. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ausztráliai bozóttüzek eddig nem okoztak kárt az ország keleti-partjának vízhálózatában. Azonban a hatóságoknak most erre is fel kell készülniük, ráadásul az egyik legfontosabb gát is veszélyben lehet.
Vágólapra másolva!

Ausztrália keleti partján már hosszú hónapok óta tombolnak bozóttüzek. Az így keletkezett füst több város levegőjének minőségét is rendkívül rontja, ráadásul a helyzeten nem segít,

hogy az óriási hőség csak némileg enyhült karácsonyra az országban.

Sydney-ben már hetek óta óriási a füst a környező bozóttüzek miatt, azonban most újabb veszélyforrásra kell figyeljenek az ausztrál hatóságok.

A hőség várhatóan a jövő héten visszatér, és a lángok tovább veszélyeztethetik a Warragamba-gátat,

amely Sydney lakossága 80 százalékának vízellátásáért felel.

Bozóttűz Sydney mellett Forrás: AFP/Peter Parks

Sydney-ben 5 millió ember él.

Jelenleg a gát a kapacitásának 44,8 százalékán áll, azok ellenére, hogy alig három éve még szinte teljesen tele volt.

Egyelőre a nagy pusztítás ellenére sikerült megóvni az ország vízhálózatát, azonban az igazán komoly harcok ezen a téren csak most kezdődnek.

Az államban több mint 40 gát található, azonban az itt található víz kétharmada nem ivóvíz, amit így ráadásul tisztítani is kell. Azonban a rengeteg hamu és por miatt ez a feladat is jóval nehezebb, így Ausztráliában most mindenki az esőre vár: az eső elolthatná a tüzet, növelné a folyók vízhozamát, és tisztítaná a levegőt.