Nigéria elítélte egy radikális iszlamista szervezet túszainak kivégzését

Vágólapra másolva!
Egy radikális iszlamista csoport videofelvételt tett közzé 11 nigériai túsza meggyilkolásáról, amely közlése szerint bosszú volt Abu Bakr al-Bagdadi, a Iszlám Állam terrorszervezet korábbi vezetőjének haláláért. Nigéria kormánya pénteken elítélte az ártatlan túszok kivégzését.
Vágólapra másolva!

Nigéria kormánya szerint a kivégzést tömeggyilkosok irgalmatlan, istentelen, könyörtelen bandája követte el, rossz hírét keltve atrocitásaik által az iszlámnak.

Muhammadu Buhari államfő felszólította Nigéria keresztény és muzulmán lakosságát, ne engedjék, hogy megosszák őket.

- írta közleményében az elnök.

A videofelvételt az ISWAP, az Iszlám Állam nyugat-afrikai ága hozta nyilvánosságra csütörtökön.

A felvételen a túlnyomórészt keresztény áldozatok kivégzése látható: egyeseknek közülük a torkát vágták el, másokat lelőttek.

A túszokat a nigériai Borno államban ejtették foglyul.

Az Egyesült Államok október végén jelentette be al-Bagdadi halálát. Az Iszlám Állam vezetője felrobbantotta magát, amikor egy amerikai katonai osztag megostromolta azt az észak-szíriai házat, amelyben rejtőzködött.

Ugyancsak pénteki jelentés szerint radikális iszlamisták december 22-én Észak-Nigériában rátámadtak egy konvojra, melynek 10 keresztény, valamint nemzetközi segélyszervezetekkel együttműködő tagját különválasztották és agyonlőtték, továbbá két nőt magukkal hurcoltak.