Netanjahu elsöprő győzelmet aratott a Likud előválasztásán

GANZ, Beni; NETANJAHU, Benjámin
Tel-Aviv, 2019. szeptember 18. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt vezetője a párt eredményváró rendezvényén az előrehozott izraeli parlamenti választás napján, 2019. szeptember 17-én Tel-Avivban. Az első részeredmények rendkívül szoros versenyt mutatnak a Likud és a Beni Ganz vezette centrista Kék-fehér párt közt. MTI/EPA/Abir Szultan
Vágólapra másolva!
Benjámin Netanjahu eddigi pártelnök és az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke elsöprő győzelmet aratott kihívója, Gideon Szaár fölött a kormányzó jobboldali Likud párt előválasztásán - jelentette a helyi média pénteken.
Vágólapra másolva!

Netanjahu szerezte meg a párt szavazati joggal rendelkező és

a szavazáson megjelent tagjai voksainak közel háromnegyedét, 72,5 százalékát.

Gideon Szaár volt oktatási és belügyminiszter pedig a szavazatok 27,5 százalékát kapta.

Tel-Avivban szoros volt a verseny, de az ország többi részén hatalmas különbséggel vezetett a párt eddigi elnöke.

Nem sokkal a végleges eredmények nyilvánosságra hozatala előtt Szaár gratulált riválisának, és azt mondta,

hogy ő és támogatói Netanjahu mögé állnak a március elején esedékes előrehozott országos választásokon.

Benjámin Netanjahu Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

A régi-új pártelnök az urnák lezárása után a Twitteren azt üzente: nagy győzelemre vezeti a Likudot a parlamenti választásokon, és soha nem látott sikerekre Izraelt.

A párt belső elnökválasztásán a több mint 116 ezer szavazásra jogosult tag 49 százaléka vett részt a viharos időjárás ellenére, nagyrészt azért, hogy kiálljanak a pártot 2005 óta vezető Benjámin Netanjahu mellett.

Izraelben idén kétszer rendeztek általános választásokat, áprilisban és szeptemberben. Netanjahu egyik alkalommal sem tudott kormányt alakítani, mert a baloldali, a centrista és az arab pártok nem voltak hajlandók szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt. A szeptemberi választások után legfőbb ellenfele, a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz sem tudott kormányt alakítani, így újabb parlamenti választásokat írtak ki Izraelben március másodikára.