Évtizedek óta nem utasítanak ki egy többszörösen visszaeső, kongói migránst Franciaországból, aki most éppen egy politikusnőt meztelenre vetkőztetett és félholtra vert

Franciaország, Roissy-en brie
Roissy-en Brie városának utcája
Vágólapra másolva!
Meztelenül, felpuffadt arccal találtak meg egy nőt Párizs egyik (egyébként nyugodt) elővárosában, Roissy-en Brie-ben, egy parkban - egy többszörösen visszaeső kongói migráns vetkőztette le, verte össze, és minden bizonnyal meg is erőszakolta. Egy abszurd jogszabály miatt nem utasítják ki Franciaországból, akármennyit bűnözik is. Az áldozat egy 43 éves nő, a Macron-párt helyi képviselőjelöltje.
Vágólapra másolva!

A Les Valeurs Actuelles (VA) hetilap értesülése szerint a kongói migránst már 2006-ban ki kellett volna utasítani erőszakos bűncselekmény miatt, erre azonban a jogszabályok miatt nem kerülhetett sor. A kongói férfi politikai menekült státuszban volt, emiatt a kitoloncolási eljárás komoly akadályokba ütközött.

A 43 éves nőt eszméletlenül, szinte teljesen meztelenül, ütéstől feldagadt arccal találták meg a Párizs környéki Roissy-en Brie város egyik parkjában. A Le Parisien napilap tudósítása szerint a támadó Mike Kasenga Mulenga, korábbi szexuális bűncselekmények miatt már többször büntetett kongói politikai menekült volt. A politikai menekültstátuszt élvező migránst őrizetbe vették emberölés kísérlete miatt.

Roissy-en Brie városának utcája Forrás: Nicolas Sivan/Leparisien

Miután Mulenga politikai menekült, kitoloncolását kizáró ok merült fel ismét, ami, figyelembe véve az elkövető agresszív múltját, súlyos kérdéseket vet fel a VA szerint. Amit egyértelműen le lehet szögezni, az az, hogy a bűnöző migráns nem tudott, de inkább az a valószínűbb, hogy nem is akart a francia társadalomba integrálódni.

Jelenleg zajlik a bizonyítási eljárás, ezért még nem tudni teljes biztonsággal, hogy az eszméletlen állapotban megtalált nőn szexuális erőszakot is elkövettek-e. A feltételezések és az előzmények alapján viszont szakértők szerint egyértelmű, hogy a politikai menedékjogot élvező kongói elkövető bűnelkövetői profiljába illik ez a bűncselekmény is. A kongói migránsnak ugyanis hosszú a bűnügyi előélete, kétszer pedig súlyos szexuális bűncselekmény miatt is elítélték már. Története egy már-már klasszikusnak nevezhető migránssors Franciaországban: az 1988-ban Franciaországba érkező migráns ellen 1998 óta érvényes kiutasítási végzést hoztak szexuális erőszak elkövetése miatt, annak ellenére, hogy 1994-ben 10 évre szóló tartózkodási engedélyt szerzett. 2006-ban pedig kötelező lett volna hazaküldeni Kongóba. A kiutasítást viszont soha nem tudták végrehajtani.

A megyei prefektus elmondta a Le Parisien napilapnak, hogy erre azért nem kerülhet sor, mert „a menekültstátuszhoz tartozó védelem nem ad arra felhatalmazást a francia államnak, hogy a menekültet kiutasítsa”. De még ennél is megdöbbentőbb, hogy 8 nappal a most elkövetett szexuális erőszak előtt a többszörösen visszaeső Mulengát lopásért és - hivatalosan - szúrófegyver alkalmazásáért 6 hónap börtönre ítélték egy másik párizsi elővárosban, Bobigny-ben, de annak végrehajtását valamiért nem rendelték el.

Az alapvető probléma a mostani ügyben is az, hogy a politikai menedékjogi státuszt kizárólag a Francia Menekült- és Hontalanügyi Hivatal (Ofpra) tudná visszavonni. Azonban csak akkor, ha a bűncselekményt terrorizmussal összefüggésben követte volna el, vagy ha az adott bűncselekményért járó büntetési tétel elérné a 10 évet. A jelenlegi francia büntető törvénykönyv szerint tehát nincs lehetőség a kiutasításra. 2006-ban Mulengát 10 év börtönre ítélték erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt, azaz, így már visszaküldhették volna Kongóba. De ahelyett, hogy a szabályok alapján az Ofpra visszavonta volna a politikai menekült státuszát, az automatikus visszavonás után később megmagyarázhatatlan okból megismételte a státusz kiadását.

Vagyis: egy politikai menedékjogot kapott migránstól csak akkor vonhatják vissza a menekültjogi státuszt Franciaországban, ha terrorizmusért ítélik el, vagy ha legalább 10 év börtönre. (Nem adódnak össze különböző büntetések, vagyis ha egy migráns kétszer kap 5 év börtönt, akkor is maradhat.) Mike Kasenga Mulenga kegyetlenül erőszakos bűncselekményekért egyszer tehát kapott egy 10 éves börtönbüntetést, a menekültügyi hatóság első fokon (automatikusan) vissza is vonta menedékjogát, de aztán - teljesen abszurd módon - visszaadta. Így hiába kapott 10 év börtönt, megtarthatta menekültstátuszát és maradhatott Franciaországban. Most, hogy ismét bűnözött, lehetetlen lesz kiutasítani, hiszen jogi szakértők szerint legfeljebb 8 év börtönt kaphat.

A Le Parisien napilap megkereste az ügyben François Bouchart-t, Roissy-en-Brie polgármesterét, aki megdöbbentőnek nevezte az ügyet, hozzátéve, hogy „Franciaországban a jogi rendelkezésekkel és a büntetések végrehajtásával is komoly gondok vannak”. Megdöbbenésére az is okot ad, hogy az áldozat, a 43 éves asszony a márciusi önkormányzati választásokon egy listán szerepel a polgármesterrel.

– mondta Bouchart, a Republikánusok (LR-Nicolas Sarkozy egykori pártja) egyik „dezertőre”, aki még 2017-ben voltaképpen elárulta a konzervatív pártot, átállt Macron oldalára, és azóta a „Macron-kompatibilis” volt jobbközép politikusok sorát gyarapítja.

A cikkhez eddig érkezett több száz hozzászólás többsége arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi migránspárti balliberális kormány helyett egy olyanra lenne szükség, amelynek van politikai akarata ahhoz, hogy a jogszabályokat a megváltozott időkhöz igazítsa, és olyan döntéseket hozzon, amelyek megvédik a francia embereket. Erre ma Franciaországban csak a jobbközépen és a radikális jobboldalon található politikusok lennének képesek. Mások arra utalnak, hogy ha a bűncselekményt Kongóban követte volna el egy francia, őt „két nap alatt ítélnék el, és azonnal kiutasítanák Kongóból.”