Donald Trump az idlíbi civilek meggyilkolásának leállítására szólított fel

Horizontal POLITICS PERSON-POLITICS PRESIDENT HEADSHOT GESTURE GREETING WAVING US President Donald Trump waves upon arrival at Palm Beach International airport, Florida on April 18, 2019. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök felszólította Damaszkuszt és szövetségeseit, Moszkvát és Teheránt, hogy hagyjanak fel a civilek gyilkolásával az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.
Vágólapra másolva!

"Oroszország, Szíria és Irán ártatlan civilek ezreit gyilkolják meg vagy készülnek meggyilkolni Idlíb tartományban. Ne tegyék! Törökország keményen dolgozik azon, hogy megállítsa ezt a mészárlást" - írta Trump egy Twitter-bejegyzésben.

December 16. óta a szír kormányerők az orosz légierő támogatásával fokozták a térség elleni légitámadásokat, miközben heves harcok dúlnak egyrészről a kormányerők, másrészről a dzsihadisták és a lázadók között.

Az újabb harcokban több tucat civil halt meg.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Idlíb és Hama tartományban a felkelők ellen.

Az OSDH múlt pénteki jelentése alapján,

eddig legalább 1315 civil, köztük 335 gyerek lelte halálát az offenzívában, amely miatt az ENSZ szerint több mint 400 ezren menekültek el otthonaikból.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt.

A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő kedden bejelentette:

A Reuters hírügynökség megjegyezte: Trump szoros kapcsolatra törekszik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, jóllehet Törökország és az általa támogatott szíriai felkelők októberben átfogó offenzívát indítottak a Washingtonnal szövetséges szíriai kurdok ellen, valamint dacára annak, hogy a NATO-tag Törökország Sz-400-as orosz légvédelmi rakétarendszereket vásárolt.