Korlátozták az internet-hozzáférést Irán több tartományában

both male and female people casual clothing casual central europe EUROPEAN eastern european polish poland eastern europe EUROPE warsaw close togetherness bonding companion friendship consumer electronics text interaction cells cell networking mobile cellu
Mid section of young adult friends standing in circle looking at smartphones
Vágólapra másolva!
Irán több tartományában korlátozták a mobiltelefonon keresztüli internet-hozzáférést a hatóságok szerdán, tekintettel a csütörtökön várható tüntetésekre, amelyek résztvevői a novemberi zavargások halálos áldozatairól készülnek megemlékezni.
Vágólapra másolva!

Az Ilna iráni hírügynökség a tájékoztatási és távközlési minisztérium egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva azt közölte, hogy a korlátozást elsősorban Alborz, Fársz, Kurdisztán és Zandzsán tartományokban vezették be. Az említett forrás szerint ugyanakkor

az intézkedés csak a nemzetközi mobilinternet-forgalmat érinti, a korlátozás ideje alatt a belföldi internetes oldalak elérhetőek.

Az utóbbi napokban ugyanis a közösségi médiában (elsősorban a novemberi zavargások halálos áldozatai hozzátartozóinak a részéről)

felhívásokat tettek közzé újabb tiltakozó megmozdulások és a halottakról való megemlékezések szervezésére.

Iránban november 15-én kezdődtek tüntetések, nem sokkal azt követően, hogy a kormány váratlanul bejelentette: háromszorosára növeli a benzin árát.

Az intézkedés csak a nemzetközi mobilinternet-forgalmat érinti. A kép illusztráció Forrás: Cultura Creative/Gpointstudio

A tüntetések kormányellenes tiltakozásokba csaptak át: aktivisták nyilvánosan plakátokat égettek Ali Hamenei ajatollahnak, az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjének a képmásával, összecsapások voltak a rendfenntartókkal.

Az Egyesült Államok tudomása szerint a zavargások halálos áldozatainak a száma meghaladta az ezret, míg nemzetközi jogvédő szervezetek legkevesebb 304 halottról számoltak be. Később az iráni belügyminisztérium három tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy

a halálos áldozatok száma csaknem elérte az ezerötszázat.

A tüntetések kezdete óta Irán többször hangoztatta, hogy a megmozdulásokat külföldről, iráni emigráns csoportok köreiből szervezik.