Élő hal a fürdőkádban, 12 fogásos karácsonyi menü - így ünnepelnek a visegrádi országokban

Prága
karácsonyi vásár
Csehország
A picture taken on December 4, 2019 shows a view of the Christmas market and decorations at the Old Town Square of the Czech capital in Prague. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Vágólapra másolva!
12 fogásból áll, de okkal nem tartalmaz húst a karácsonyi vacsora Lengyelországban. Szlovákiában pedig térségenként eltérő lehet az ünnepi menü. A V4NA nemzetközi hírügynökség összegyűjtötte, milyen hagyományokat követnek a visegrádi országokban karácsonykor.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában, akárcsak Magyarországon, nagyon fontos keresztény ünnep a karácsony, így a hagyományokban is sok a hasonlóság. December 6-án a szlovák gyerekekhez is megérkezik a Mikulás, 24-én Szlovákiában pedig

a Štedrý deň-t ünneplik, ami gazdag, bőséges napot jelent.

Ez oda vezethető vissza, hogy az ünnepet korábban szigorú böjt előzte meg, a hosszú koplalás jutalma pedig egy bőséges étkezés volt.

Szlovákiában területenként eltér, hogy miből áll a karácsonyi menü.

A leggyakoribb ételek az ország keleti részén a gomba- és a savanyú levesek, illetve a pirogok, vagyis töltött tészták, de előfordulnak az orosz, ukrán és ruszin konyhával rokon ételek és a speciális fogások is, mint például a mézes-fokhagymás ostya vagy a sült kelt tészta, amit főleg mákba forgatnak.

Tipikus karácsonyi szlovák étel a káposztaleves, amelynek több változata is létezik. A magyarok lakta területeken pedig halászlé is kerül az asztalra.

A szlovák hagyományok szerint nagy jelentőséggel bír a Betlehemi Békeláng hagyománya, amelyet a cserkészek terjesztenek, és ők viszik el a Betlehemből érkezett lángot a településekre.

Lengyelországban nagyon komolyan veszik a katolikus örökséget, és ezt hagyományaik is tükrözik.

A karácsonyi vacsora 12 fogásból áll, hogy minden hónapban szerencse érje a családot.

Kihagyhatatlan a céklaleves, ami helyett a gyerekek kaphatnak gombalevest. A vacsora általában nem tartalmaz húst, ugyanis a lengyel családok

így emlékeznek meg az állatokról, akik befogadták a kis Jézust és melegítették a jászolban.

Szintén katolikus hagyomány az ostyatörés, ami a kenyér megtörését szimbolizálja, és közben a családtagok jókívánságokat mondanak egymásnak. Az általában kör alakú ostyát annyi darabra törik, ahány családtag van, és elindul egy kör, ahol mindenki tör egyet a másik ostyájából, majd egy jókívánság után megeszi.

Csehországban meglepő lehet, hogy

élő hal van karácsonykor a helyiek lakásában.

A ponty ugyanis az ünnepi főfogás, általában sütve tálalják.

Karácsonyi vásár Prága történelmi városközpontjában Forrás: AFP/Michal Cizek

A Mikulás Csehországba december 5-én érkezik. Karácsonykor az ajándékokat pedig a kis Jézus hozza az ünnepi vacsora után, érkezését egy csengőszó jelzi.