Német belügyminiszter: Kritikus a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon

migránsok, Nyugat-Balkán
Vágólapra másolva!
Kritikus a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon, és a tél beálltával egyre inkább romlik - mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild című német lapnak hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Bild hírportálján közölt összeállítás szerint a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kiemelte, hogy Németország nem hagyja magára a migráció gondjával az Európai Unió külső határán fekvő országokat.

A szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat (Technisches Hilfswerk - THW)

- mondta Horst Seehofer.

A minisztert azzal összefüggésben kérdezték, hogy eljutott a laphoz a tárca egy belső használatra készült jelentése, amely szerint az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon egyre több olyan ember tartózkodik,

akik azzal a szándékkal érkeztek a térségbe, hogy eljussanak az Európai Unió nyugati részébe, és menedékjogot szerezzenek.

Görögországban az ilyen személyek részéről az idén december közepéig 69 500 illegális határátlépést regisztráltak, ami meghaladja a tavaly egész évben regisztrált 48 500-at.

Azonban az érkezők számának emelkedése nem jár együtt a menedékjogi kérelmek számának emelkedésével, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek tovább akarnak menni a balkáni migrációs útvonalon.

A térség országaiban 2017-hez és 2018-hoz képest is emelkedett az illegális határátlépések száma

- áll a bizalmas jelentésben, amely szerint nagyjából 13 ezer fő igyekszik az EU belseje felé a balkáni migrációs útvonalon.

A német belügyminisztérium szervezésében a THW egy 18 szakértőből álló egységet küldött december elején Bosznia-Hercegovinába. A főváros, Szarajevó környékén fekvő Blazujnál építenek egy tábort, a többi között a víz- és az energiaellátás kiépítésével foglalkoznak. A német kormány 663 ezer euróval (220 millió forint) támogatja a január végéig tartó küldetést - írta a Bild.

Ugyancsak december elején a német belügyi tárca szervezésében 55 kamion érkezett Athénba, a többi között 750 meleg takaróval, csaknem 10 ezer matraccal, párnával és paplannal, ötezer tábori ággyal és 30 ezernél is több garnitúra ágyneművel megrakodva.

A szállítmány értéke 1,56 millió euró, és a görög szigetekről a szárazföldre átszállított menedékkérők ellátását szolgálja.