Népirtással vádolnak egy volt ruandai kormánytisztviselőt

Fabien Neretsé, népirtás, Ruanda
(FILES) In this file photo taken on November 04, 2019 Rwandais Fabien Neretse is pictured in front of the Palace of Justice during the first day of his trial in Brussels. - The Assize Court of Brussels on December 19, 2019 will render its verdict for former Rwandan senior official Fabien Neretse, accused of having taken part in the 1994 genocide in his country, and for whom federal prosecutor's office required the conviction for 'crime of genocide'. Fabien Neretse, a 71-year-old Hutu who claims to be innocent, could be the first person convicted in Belgium on this count. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A belga bíróság 1994-ben, a ruandai tuszi kisebbség ellen elkövetett mészárlások miatt bűnüsnek mondta ki Fabien Neretsé volt ruandai kormánytisztviselőt. A most 71 éves férfit azzal is vádolják, hogy megölt egy belga állampolgárságú nőt, a ruandai férjét és a lányukat.
Vágólapra másolva!

Fabien Neretsé büntetésének mértékét még nem szabták ki.

Neretsé az első ember, akit népirtásért elítéltek Belgiumban. A belga törvények szerint

életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti.

A 2011-ben Franciaországban letartóztatott férfit egyébként azzal is vádolják, hogy meggyilkolt egy belga állampolgárságú nőt, a ruandai férjét és a lányukat. Neretsé, aki évek óta Franciaországban élt, tagadja az ellene felhozott vádakat.

Fabien Neretsé Forrás: AFP/John Thys

A közép-afrikai Ruandában 1994 áprilisa és júliusa között az ENSZ adatai szerint több mint 800 ezer embert gyilkoltak meg. A hutu többség tervszerűen gyilkolta le a tuszi kisebbséget, kiirtva a tuszi lakosság mintegy 70 százalékát. Az ürügy az akkori elnök, a hutu törzshöz tartozó Juvénal Habyarimana repülőgépének lelövése volt, bár azóta sem derült ki, hogy ki vagy kik követték el a merényletet. Elemzők szerint valójában az ország feletti uralomért, a földért és a megélhetési forrásokért folyt a két népcsoport közötti küzdelem.