Így torzítják el a karácsonyi hagyományokat a liberálisok

Vágólapra másolva!
Ahogy a nyugati világ egyre inkább tolódik a liberális felfogás felé, úgy változnak ezzel együtt a karácsonyi hagyományok is. Idén Hollandiában már felszólaltak a Mikulás kísérője, Fekete Péter ellen; volt, ahol Mikulás helyett kalóz jött a gyerekekhez; máshol pedig az emberek inkább lemondanának a karácsonyi fényekről is a klímahiszti jegyében – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Annyira haladó és liberális beállítottságú a mai nyugati világ, hogy már a karácsonyi hagyományokat sem tűri el.

Az idei év talán egyik legnagyobb felháborodását ráadásul éppen a Mikulás segítője, Fekete Péter váltotta ki Hollandiában,

sokan ugyanis sérelmezték, hogy az évszázados múltra visszatekintő figura fekete bőrűként van ábrázolva.

Forrás: V4NA

Bár Fekete Péter a nevéből adódóan is már hosszú ideje feketére mázolva jelenik meg, idén felkapták a fejüket az emberek és arról kezdtek el beszélni, hogy ezzel is csak a „blackface" jelenséget erősítik a világban, ami rendkívül sértő és rasszista.

A jelenséget csak tovább erősítette a holland televízió is, amely úgy döntött még novemberben, hogy nem fog olyan parádékat mutatni, ahol teljesen fekete arcú Fekete Péterek szerepelnek. Ehelyett csak olyanok jelenhetnek meg a képernyőn és a valóságban a felvonuláson is, akik arcán csak foltokban van fekete festék, kormos hatást keltve.

Idén ráadásul a celebvilág egyik híressége, Kim Kardashian is úgy érezte, hogy bele kell szólnia a holland tradícióba és a közösségi médiában osztott meg egy cikket a Fekete Péterrel kapcsolatban, ahol azt írta,

De a Mikulás máshol is szóba jött a karácsonyi készülődés közepette, az ausztráliai Melbourne-ben ugyanis idén

a szervezők Mikulás helyett kalózt szerepeltettek a műsorban a gyerekeknek.

Ráadásul nem is akármilyen kalózról volt szó, hanem fenntartható kalózról, a helyszínen pedig csak organikus ételt adtak és még környezetbarát közlekedést is biztosítottak.

Nem mellesleg az is szóba jött már nem egy helyen, hogy a Mikulás szerepét akár nők is játszhatnák – ehhez az eszközhöz nyúlt idén például a Disney egyik karácsonyi filmjében.

Egy GraphicSprings közvélemény-kutatás eredménye szerint pedig

A Mikulás mellett pedig lassan már a karácsonyi díszekre, azon belül a fényekre sem lesz szükség, legalábbis ez derült ki egy közvélemény-kutatásból.

A YouGov felmérése szerint

a németek többsége annyira aggódik a klímaváltozás miatt, hogy erősen megfontolják a karácsonyi fények levételét

– a megkérdezettek 57 százaléka mondta azt, hogy vagy csökkentené a fényes díszek mennyiségét, vagy egyáltalán nem is raknának fel a jövőben. Persze, azt nem tudjuk, a válaszadók közül hányan voltak, akik csak azért mondták ezt, mert úgy gondolták, így illik válaszolni.

Nem volt olyan alacsony azok száma sem, akik már idén nem használnak egyáltalán semmilyen karácsonyi fényeket – a válaszadók 11 százaléka mondta ezt.

A felmérésben résztvevők 10 százaléka pedig azt válaszolta,

teljesen megválnának ettől a hagyománytól a jövőben,

ez pedig csak újabb jele a tradíciók változásának és eltűnésének.