Bohózattá vált a Trump elleni eljárás

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonásával kapcsolatos vita szerdán a demokrata vezetésű képviselőházban. A republikánusok alapos vitát kértek, de a demokraták ezt elutasították, ami az előzményekhez hasonlóan arra utal, hogy már előre eldöntötték, mi lesz az eljárás vége. A nap egyik legjellemzőbb és legnevetségesebb pillanata az volt, amikor egy demokrata politikus a gyerekeinek írt levelet olvasott fel.
Vágólapra másolva!

Megnyitó beszédében Jim McGovern, a házszabályokkal foglalkozó bizottság demokrata elnöke kijelentette: a mai nap "a demokráciát meghatározó nap".

A massachusettsi politikus megismételte a korábbi képviselőházi meghallgatásokon gyakran megfogalmazott demokata állításokat, miszerint az amerikai elnök cselekedeteivel veszélybe sodorta a nemzet biztonságát.

– És az elnök, aki George Washington és Abraham Lincoln utódja e hivatalban, megszegte az Egyesült Államok alkotmányának megőrzésére és védelmezésére tett esküjét. Ezek nem vélemények, ezek vitathatatlan tények – szögezte le McGovern, már a vita előtt kihirdetve az "ítéletet".

A demokraták akadályozzák a vitát

A republikánusok nevében Tom Cole, a házszabályokkal foglalkozó bizottság tagja tartotta meg a nyitó beszédet. Közölte: nem hiszi, hogy az elnök ellen megfogalmazott vádak "elérik az alkotmányos felelősségre vonási eljárás szintjét".

Az oklahomai képviselő megemlítette, hogy

kedden este a bizottság ülésén a republikánusok a vita meghosszabbítását javasolták,

felvetve, hogy hat óra helyett 12 órán keresztül tartson, de a demokrata törvényhozók leszavazták ezt.

Bradley Byrne alabamai republikánus politikus úgy vélekedett, hogy az egész eljárás "mendemondákon, spekulációkon és feltételezéseken" alapul.

Joseph Kennedy massachusettsi demokrata párti képviselő (John F. Kennedy öccsének, a meggyilkolt igazságügyi miniszter Robert Kennedy-nek unokája) azt a levelet olvasta fel, amelyet állítása szerint szerdán reggel a gyermekeinek írt, és amelyben a többi között úgy fogalmazott, hogy "ez a nap bekerül a történelemkönyvekbe".

Az egymást követő felszólalásokban a demokrata párti és republikánus politikusok pártjuk álláspontjának megfelelően érveltek az elnök elleni eljárás ellen, illetve mellette.