Újabb nagy magyar filmsiker: a legjobb külföldi film szűkített, tízes listájára került a magyar jelölt, Oscar-díjas lehet az Akik maradtak

Vágólapra másolva!
Bekerült a legjobb idegen nyelvű vagy külföldi film (mostani, legújabb nevén nemzetközi film) szűkített, tízes csoportjába a magyar jelölt. Tóth Barnabás Akik maradtak című drámája így esélyes arra, hogy Oscar-díjat nyerjen.
Vágólapra másolva!

A 2010 után megújult magyar filmgyártás újabb, nagy sikere: a szűkített, tízes listára került a legjobb külföldi filmek között Tóth Barnabás a második világháborút követően játszódó drámája, az Akik maradtak című film. (A filmet Marosi Gábor fényképezte, a két főszereplő Hajduk Károly és Szőke Abigél.)

Mint ismert: az elmúlt években a magyar film - a nagy fesztiválok, Cannes, Berlin és Velence mellett - Hollywoodban is példátlanul sikeres volt. A nagy füzet, Szász János filmje felkerült az Oscar 2013-as, szűkített listájára. A Saul fia, Nemes László filmje 2016-ban Oscar-díjat nyert, a Mindenki (legjobb rövidjátékfilmként, rendező Deák Kristóf) 2017-ben kapott Oscar-díjat. A következő évben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét Oscar-díjra jelölték.

Néhány héttel ezelőtt egyébként Gera Marina színésznő Nemzetközi Emmy-díjat nyert, az Örök tél című filmbeli alakításáért.

Az Akik maradtak példátlanul erős versenyben maradt esélyes az Oscar-díjra, ráadásul úgy, hogy a végső győzelemre is tippelt két film, a palesztin A mennyországnak kell lennie és a 80 éves, nagy olasz rendező, Marco Bellocchio filmje, Az első áruló kiesett.

Tóth Barnabás filmjének négy nagy ellenfele van: mindenek előtt Pedro Almodovar új filmje, a Fájdalom és dicsőség. Antonio Banderast minden bizonnyal a legjobb férfi főszereplő Oscarjára is jelölni fogják (Cannes-ban is Banderas nyert). És itt van a májusi cannes-i filmfesztivál három legsikeresebb filmje is. A fő győztes, az Arany Pálmát nyert dél-koreai Élősködők. Azután a zsűri díját elnyert francia film, A nyomorultak (tudatos utalás Victor Hugo regényére), a francia rendőrség és egy párizsi előváros másod- és harmadgenerációs bevándorlói közötti feloldhatatlan konfliktusra épülő film, ami Franciaországban a legnagyobb hollywoodi filmeket túlszárnyaló siker. Szintén esélyes a Cannes-ban nagydíjat nyert Atlantique: Egy szerelmes kísértettörténet című, elsősorban francia pénzen forgatott szenegáli film, amelyben egy csónakkal Spanyolországba menekülő szenegáli fiú, aki feltehetően vízbe fulladt, hazajön - mintegy kísértet - elbúcsúzni azóta férjhez ment szerelméhez.

Ezenkívül felkerült a tízes listájára a cseh, a lengyel, az orosz, az észak-macedón és az észt jelölt is. Azaz, a legjobb tíz között Nyugat-Európát óriási meglepetésre csak két film képviseli.