Közegészségügyi vészhelyzet kihirdetését kérik ausztrál orvosok

weather TOPSHOTS Horizontal Tourists wearing masks take photos as the Opera House (back, C) is enveloped in haze caused by nearby bushfires, in Sydney on December 10, 2019. - Toxic haze blanketed Sydney on December 10 triggering a chorus of smoke alarms t
A füsttől alig látni a híres operaházat
Vágólapra másolva!
Közegészségügyi vészhelyzet kihirdetését kéri Sydneyben és térségében az ausztrál kormánytól huszonöt, orvosokat és más egészségügyi dolgozókat tömörítő szervezet a hetek óta tartó bozóttüzek okozta súlyos légszennyezettség miatt.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi szervezetek közös közleményükben leszögezik, hogy a kormánynak kötelessége oltalmaznia az általuk képviselt embereket. A szövetségi és a új-dél-walesi kormányt is arra kérik, hogy orvosolják a súlyos légszennyezettség miatt kialakult közegészségügyi helyzetet, és tegyenek intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

Sydneyt és Új-Dél-Wales állam egyes részeit hetek óta sűrű füst lepi el a térségben tomboló bozóttüzek tucatjai miatt.

A múlt héten a légszennyezettség a 11-szerese volt az egészségügyi határértéknek,

a hatóságok pedig arra kérték a helyi lakókat, hogy tartózkodjanak a testmozgástól, ne hagyják el otthonaikat, és ne nyissák ki sem az ajtókat, sem az ablakokat.

A füsttől alig látni a híres operaházat Forrás: AFP/Peter Parks

Ausztrália keleti részén október óta

2,7 millió hektárnyi bozót vált a lángok martalékává.

Új-Dél-Walesben jelenleg is több mint 108 tűzgóc van, miközben a meteorológiai szolgálat szerint a hóhullám egy hétig is eltarthat a szövetségi tagállam nagy részén. A Gospers-hegyen és a környékén tomboló "megatűzben" több mint 370 ezer hektáros terület égett le, több tucat épület és létesítmény semmisült meg.

Összességében

július vége óta hétezernél több tűzgócot regisztráltak,

hat ember meghalt, és több mint harmincan megsérültek. Több mint hétszáz lakóház és 1500 közigazgatási vagy gazdasági épület égett le.