A törökök szerint az EU-nak növelnie kell a szír migránsokra fordított támogatást

migration Horizontal
Syrian migrants wait in line at the Kokkinotrimithia refugee camp, west of the Cypriot capital Nicosia on September 7, 2016 after the boat in which they were being smuggled reportedly became wedged between rocks on the previous day. - European Union member Cyprus lies just 100 kilometres (60 miles) off the Syrian coast and its north coast faces Turkey, but it has so far avoided a mass influx of refugees from that country's conflict. (Photo by IAKOVOS HATZISTAVROU / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a szíriai menekültek törökországi ellátását szolgáló, Ankarának már megítélt 6 milliárd eurós (mintegy 1920 milliárd forint) támogatás folyósítását, és meg is kell növelnie ezt az összeget - jelentette ki szombaton Faruk Kaymakci uniós ügyekben illetékes török külügyminiszter-helyettes isztambuli sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy a több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni az európai közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat.

Törökországban mintegy négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai.

- hangoztatta a helyettes tárcavezető. Együtt kell működnünk a krízishelyzetben, 6 milliárd euró nem lesz képes megoldani a problémát - mutatott rá Kaymakci. Az EU a menekültek beilleszkedését és ellátását támogató mintegy 80 törökországi programja számára 6 milliárd eurót különített el, amelyből eddig mintegy 2,4 milliárd eurót folyósított.

A kép illusztráció. Forrás: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Kaymakci ugyanakkor rávilágított, hogy a menekültek ellátása mintegy 40 milliárd euróba kerül Törökországnak.

Az EU és Törökország kapcsolataiban számos súrlódás adódott, nem utolsó sorban a török hadsereg október 9-én Északkelet-Szíriában indított offenzívája miatt. Törökország az ankarai vezetés által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia ellen indított hadműveletet a térségben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök emellett ismételten azzal fenyegetetett, hogy megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé, ha az EU nem nyújt pénzügyi segítséget az északkelet-szíriai területekre történő áttelepítésükhöz.