Felkészültem a halálra - mondta a londoni hős

Vágólapra másolva!
A börtönviselt John Crilly egyike volt annak a három embernek, akik megpróbálták megállítani a terroristát, aki két embert megölt. Valószínűleg több halálos áldozata lett volna, ha nem veszik fel vele a harcot – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Usman Khan november 29-én ámokfutásba kezdett a Fishmongers' Hall konferenciaközpontjában és a London Bridge-en, késsel, véletlenszerúen támadta meg az embereket. A férfi végül két diákot ölt meg, és hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték.

Khannak valószínűleg több áldozata lett volna, ha három civil nem próbálja meg megállítani, köztük a 48 éves John Crilly.

John Crilly korábban börtönben ült, miután egy félresikerült rablás alatt megölt egy embert, most adta első interjúját a terrortámadás óta.

– mondta a BBC-nek adott interjújában Crilly.

Később kiderült, hogy nem volt igazi a robbanóöv, amit a terrorista magán viselt.

Crilly először egy fapolccal, majd egy poroltóval, két másik férfi pedig egy rúddal és egy narválszarvval próbálta visszafogni a terroristát, amikkel kiüldözték az épületből a London Bridge-re.

Rendőrök a helyszínen Forrás: Twitter

"Lefújtam a poroltóval, ami elterelte a figyelmét, így a srác a szarvval meg tudta ütni, amitől elveszítette az egyensúlyát" – folytatta Crilly. Ezután a kiérkéző rendőrség agyonlőtte Khant, akit korábban elítéltek terrorizmus miatt.

Crilly jóban volt Khan egyik áldozatával, Jack Merritt-tel, aki annak a programnak volt a koordinátora, amelyben ő is részt vett, hogy a börtönben tanulmányokat folytathasson.

Crillyt 2005-ben ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre, miután egy másik férfival betört egy 71 éves asszony házába, aki meghalt, miután Crilly társa arcon ütötte. Egy törvénymódosítás miatt azonban 2016-ban szabadlábra helyezési kérelmet nyújthatott be, amit tavaly hagytak jóvá.

A börtönben töltött 13 éves alatt jogi diplomát szerzett.