Ezrek vonultak utcára csütörtök este Hongkongban

Vágólapra másolva!
Ezrek vonultak utcára csütörtök este Hongkongban annak alkalmából, hogy fél év telt el a demokráciapárti tüntetéshullám június 12-i kezdete óta.
Vágólapra másolva!

A dpa német hírügynökség szerint ugyanis az, hogy a rendőrség a június 12-i megmozdulást lázadásnak nyilvánította, felizzította a közharagot.

A csütörtöki megmozduláson aktivisták és demokráciapárti törvényhozók beszéltek a tömeghez egy színpadról, olyan jelmondatokat skandálva, mint például: "Hongkongiak, álljatok bosszút!" - amely a tiltakozásoknak a rendőri brutalitással kapcsolatos mottója -, vagy "Hongkongiak, hajrá!". A tüntetők brit és amerikai, valamint olyan fekete zászlókat lengettek, amelyeken az alábbi felirat volt olvasható: "Szabad Hongkong - Korunk forradalma".

Egyes tiltakozók rögtönzött karácsonyi kívánságfalat emeltek,

amelyet gyorsan elborítottak a tüntetések céljaival kapcsolatos kívánságok, mint például "demokrácia" vagy "a rendőrség feloszlatása".

A Tai Wai kerület kikötőjében százak sorakoztak fel, hogy megemlékezzenek arról a 22 éves helyi diákról, aki a múlt hónapban halt meg, miután kiesett egy többszintes parkolóból egy olyan környéken, ahol a rendőrség éppen könnygázt vetett be a tömegoszlatáshoz. A diák halálának gyanús körülményei felerősítették azokat a hangokat, amelyek független vizsgálatra szólítanak fel a tüntetőkkel szembeni rendőri túlkapások miatt.

Hongkongban fél éve egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki tüntetési hullámot,

amely mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.