Exit poll: Óriási győzelem, abszolút többséget szerzett a Konzervatív Párt

2019.12.12. 23:08

A brit Konzervatív Párt valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon a választóhelyiségek zárásának pillanatában, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint.

 A három legnagyobb brit hírszolgáltató médiatársaság, a BBC, az ITV News és a Sky News megbízásából az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés szerint a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok 368 alsóházi mandátumot szereztek, 50-nel többet, mint a 2017-ben tartott előző választáson.

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök kutyájával, Dilynnel együtt távozik egy londoni szavazóhelyiségből 2019. december 12-én, az előrehozott parlamenti választástok napjánForrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Ez azt jelenti, hogy Boris Johnson pártja óriási győzelmet szerezhet. A Konzervatív Párt frakciójának létszáma 86 fővel haladná meg az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámát.

Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell.

Ennek következménye, hogy brexit szinte biztosan megvalósul, míg az eredmény óriási bukás lehet a Munkáspártnak.

A konzervatívok 1983 óta nem értek el ilyen jó választási eredményt.

Boris Johnson az exit poll által valószínűsített helyzetben viszont maga döntheti el, hogy milyen szoros viszonyrendszert akar kialakítani az EU-val. Johnson már a választás előtt bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK