Vulkánkitörés: több mint száz négyzetméter bőrt várnak a megégett turisták kezeléséhez

Fehér-sziget, 2019. december 9.
Füstöt ereget a fehér-szigeti vulkán, miután kitört az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó 2019. december 9-én. A turisták által látogatott, lakatlan szigeten több kirándu
Fehér-sziget, 2019. december 9. Füstöt ereget a fehér-szigeti vulkán, miután kitört az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó 2019. december 9-én. A turisták által látogatott, lakatlan szigeten több kiránduló eltűnt és megsérült. A szigetre hét mentőhelikopter indult orvosi személyzettel. MTI/AP/New Zealand Herald/George Novak
Vágólapra másolva!
Mintegy 1,2 millió négyzetcentiméter, nagyjából 120 négyzetméter bőrt rendel az USA-ból Új-Zéland, hogy a hétfői vulkánkitörés megégett betegeit kezelni tudja - írja a Sky News.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy korábban az Origo megírta, a megnövekedett szeizmikus aktivitás miatt nem tudják kihozni annak a nyolc turistának a holttestét, akik a feltételezések szerint nem élték túl a hétfői vulkánkitörést.

Országszerte hat kórházban összesen 27 embert kezelnek égési sebekkel, 23-an kritikus állapotban vannak.

Több olyan beteg van, aki testfelületének 95 százalékában megégett.

Ilyen jellegű sérülésből egyszerre ennyi még nem volt Új-Zélandon.

Füstöt ereget a fehér-szigeti vulkán, miután kitört az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó 2019. december 9-én. Forrás: MTI/AP/New Zealand Herald/George Novak

Az égési sérülések mellett a turisták tüdejét a kitörő mérges gázok is károsították, a sebészeket mindez gyors munkára kényszeríti - mondta Peter Watson, a Manukau megyék egészségügyi körzet vezető tisztségviselője.

Tíz ausztrál sérültet a következő 24 órában hazaszállítanak, amennyiben egészségügyi állapotuk ezt lehetővé teszi.

Az USA-ból most több mint száz négyzetméterniy bőrt várnak, hogy a bőrátültetéseket zavartalanul elvégezzék.

A turisták többsége 40-50 százalékos égési sérülést szenvedett,

22 embert pedig légúti sérülésekkel kezelnek, ők továbbra is lélegeztetőgépen vannak.

John Kenealy, a Middlemore kórház sebészeti és perioperatív szolgálatának igazgatója szerint a műtőkben éjt nappallá téve dolgoznak a sérültek ellátásán.

A hétfői vulkánkitörés következtében a szigeten nyolc embert tartanak nyilván eltűntként, akik feltehetőleg meghaltak, de a holttesteket a rendőrségnek eddig még nem sikerült megtalálnia és elszállítania a folyamatos földlökések miatt.

A szigetről evakuáltak közül öten meghaltak, egy személy kedden halt bele sérüléseibe egy aucklandi kórházban.

Szerdán pedig még két sérült halt meg az aucklandi és a hamiltoni kórházakban.


Bruce Bird rendőrfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: 47-en voltak a szigeten vagy annak közelében, amikor a tűzhányó helyi idő szerint hétfő délután két órakor kitört. A halottak, eltűntek és sérültek többsége ausztrál állampolgár, a többiek új-zélandiak, amerikaiak, németek, kínaiak, britek és malajziaiak.

A tűzhányók megfigyeléséve is foglalkozó GeoNet tudományos ügynökség szerint a 2016-os kitörés óta nem látott mértékben megsűrűsödtek a földlökések. A kutatók szerint

40-60 százalék a valószínűsége egy újabb kitörésnek 24 órán belül,

de az 50 kilométerre található Északi-szigetet nem fenyegeti komoly veszély.