A magyar küldöttbe fojtották a szót Kijevben

Lidia Pereira YEPP portugál portugália
Vágólapra másolva!
Diplomáciai konfliktus robbant ki az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) kijevi konferenciáján, miután a magyar küldött szót emelt a kárpátaljai magyarokat érő, törvényekkel alátámasztott hátrányos megkülönböztetés és diszkrimináció ellen, ám a YEPP portugál elnöke a diplomáciában példátlan módon elvette tőle a szót.
Vágólapra másolva!

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ifjúsági szervezetének delegáltjaként, a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kvótáján keresztül a kárpátaljai születésű Szimcsera Szilvia vett részt a hétvégén a YEPP (Youth of the European People's Party) konferenciáján, ahol a valamennyi európai országból érkező küldöttek az uniós oktatásról vitatkoztak.

Az esemény célja volt, hogy a résztvevők az Európai Bizottság számára fogalmazzanak meg közös javaslatokat

írja a Mandiner.

Az eseményen a közutálatnak örvendő, erősen nacionalista Petro Porosenko bukott ukrán elnök is megjelent.

A magyar küldött, Szimcsera Szilvia kétperces felszólalásában a kárpátaljai magyar oktatás lehetőségeivel foglalkozott, rámutatva arra, hogy

az oktatási törvény és a nyelvtörvény milyen hátrányos helyzetbe hozza az ukrajnai kisebbségeket, magyarokat és románokat egyaránt.

Előadásában kifejtette, hogy bár Ukrajna jó úton jár az uniós csatlakozás felé, azonban ezek a diszkriminatív rendelkezések nincsenek összhangban sem a Velencei Bizottság állásfoglalásával, sem pedig az ukrán alkotmánnyal.

Felszólalását azonban nem tudta befejezni, mert a YEPP elnöke, a portugál Lídia Pereira félbeszakította azt, arra hivatkozva, hogy a magyar küldött „tiszteletlen volt az ukrán néppel".

Lídia Pereira Forrás: Twitter

Lídia Pereira amúgy a csupán papíron jobboldali, konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti képviselője.

Nem mellesleg, a Portugál Szociáldemokrata Párt tagja az a José Manuel Barroso is, aki 10 éven át volt az Európai Bizottság elnöke (2004-2014), egyetemista korában pedig egy maoista ifjúsági szervezetet vezetett. Ő azonban a szélsőbaloldali eszméktől annyira eltávolodott, hogy jelenleg a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál dolgozik. A Goldman Sachsnál vállalt munkája miatt az Európai Bizottság etikai vizsgálatot indított ellene, de később felmentették. Barossónak hivatali ideje alatt rengeteg vitája volt a második Orbán-kormánnyal.

A diplomáciai botrány kapcsán a Mandiner megkereste Szimcsera Szilviát, aki úgy nyilatkozott: „A tervünk az volt, hogy a YEPP fórumán is hangot adjunk a kárpátaljai kisebbséget érő jogsértéseknek. Felháborítónak tartom, hogy a véleményszabadság jegyében a beszédem sem engedtek befejezni, az incidenst követően pedig szabályszerűen kiközösítettek. Mindezt azért, mert tényekkel alátámasztva elmondtam, milyen jogállamot sértő intézkedések vannak jelenleg érvényben Ukrajnában. A delegáltak közül többen kifejezték szolidaritásukat, azonban Pereira elnök asszony az incidenst követően kijelentette, hogy nem tartozik bocsánatkéréssel sem."

Az esemény után a Fidelitas és az IKSZ közös állásfoglalást adott ki.