A karácsonyi ajándékozást támadják a brit klímaaktivisták

Vágólapra másolva!
Mindenről le kell mondani lassan a karácsonyi készülődés közepette, a brit adományboltok ugyanis most éppen azzal álltak elő, hogy nem tesznek jót a környezetnek a karácsonyi pulóverek, és nem is nagyon etikusak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Ahogy közeledik a karácsony, úgy szólalnak fel sorban a különböző környezetvédő szervezetek az ünnepek idején megszokott ajándékok ellen.

A klímaaktivisták már november elején elkezdték propagálni a „fehér helyett zöld karácsonyt", amelynek keretében arra biztatták az embereket, hogy ne megvásárolják, hanem béreljék a leendő karácsonyfájukat.

De nem jó az ajándékozás se lassan, a csomagolás ugyanis sok szeméttel jár

– ha pedig valakinek eszébe jutna, hogy autóval megy el a boltba az ajándékokért, azzal növeli a karbon-lábnyomot.

A legújabb hiszti most a karácsonyi pulóverekre irányul Nagy-Britanniában,

ahol régi szokás, hogy az emberek mindenféle csicsás mintájú pulcsikba öltöznek – a lényeg, hogy minél rondább legyen a felső.

A brit adományboltok azonban arra figyelmeztetnek most a Hubbub felmérésének tükrében, hogy ezek a pulóverek főleg műanyagból készülnek, az emberek pedig sokat vásárolnak belőle, ugyanakkor csak egyszer veszik fel – tehát egyáltalán nincsenek tekintettel a bolygóra.

Az adományboltok szerint sokkal etikusabb viseletet is ki lehetne találni az ünnepekre, olyat, amely nem veszélyezteti a természetes élővilágot.

Megoldásként hozzák példának a pulóverek kölcsönkérését, a használt ruhák vásárlását, vagy a már meglévők „felújítását".