Őrizetbe vettek hat embert az eperjesi robbanás miatt

2019.12.08. 10:36

Hat embert vettek őrizetbe Szlovákiában a hét emberéletet követelő tragikus eperjesi gázrobbanással kapcsolatban - közölte a szlovák rendőrség vasárnap honlapján. Mind egy építkezési cég vezetői és alkalmazottai, a rendőrség azzal vádolja őket, hogy felelősek azokért a munkálatokért, amelyek valószínűleg összefüggenek a tragédiával.

A hatóságok általános veszélyeztetés ügyében indítottak ellenük eljárást. Az építkezési cég alkalmazottai földmunkákat végeztek a toronyház előtt.

Néhány szemtanú szerint a pénteken történt robbanás előtt gázszagot lehetett érezni a levegőben.  

A tűzoltók szombaton átvizsgálták az egész 12 emeletes épületet, amelynek felső hat emeletét és a lépcsőházát a nagy erejű gázrobbanás és az azt követő több órás tűz teljesen tönkretett.

Hét holttestet már megtaláltak, egy személy holléte továbbra is ismeretlen. A mentőszolgálat vasárnap speciálisan kiképzett kutyával átvizsgálta a romokat, de nem találta az eltűnt személyt. Senkit nem találtunk az épület felső részein - közölte a szolgálat illetékese.

A rendelkezésükre álló információk szerint az eltűnt személy egy 12. emeleten lakó nő lehet - nyilatkozta korábban Peter Kovalík, a mentésben részt vevő eperjesi tűzoltók szóvivője.

Forrás: AFP/Ho

A mentési munkákat válságstáb irányítja. A szlovák kormány szombaton egymillió eurós (320 millió forint) összeget hagyott jóvá a tragédia következményeinek felszámolására és a károsultak megsegítésére. Szükség esetén az összeget megemelik. Ugyanakkor lakossági gyűjtés is indult, a speciális számlán vasárnap reggel már több tízezer euró volt.

A statikusok első vizsgálatai szerint

a toronyház felső, robbanás által megrongált emeleteit le kell bontani,

míg az alsó emeleteknél ezt "mérlegelni kellene" - közölte a vizsgálatok eredményét Jozef Polák statikus. A kárfelmérés folyamatban van.

A szlovák rendőrség által közreadott kép arról a lángoló tizenkét emeletes épületről Eperjesen, amelyben gázrobbanás történt 2019. december 6-án. Szemtanúk szerint a lakók közül sokan a tetőre menekültek. Áldozatokról, sebesültekről hivatalosan még nem érkezett jelentés. MTI/APForrás: MTI/AP/Szlovák rendőrség/-

Vladimír Tomek, a válságstáb szóvivője szerint a város konkrét szakértői tanulmányt készíttet a tömbházról, és annak sorsáról ennek alapján fognak dönteni.

A robbanás konkrét oka egyelőre ismeretlen. A tűzoltók azt gyanítják, hogy a gázvezeték cseréje következtében kiszivárgott gáz gyűlhetett össze a ház felső részében, amely azután felrobbant.
Ján Goliás, az eperjesi tűzoltók szóvivője újságíróknak elmondta: a tűzoltók már 2017-ben ellenezték a ház átépítését, mert szerintük több biztonsági előírást nem tartottak be. Szerinte ennek tudható be például, hogy leomlott a lépcsőház nagy része, ami nagyon nehezítette a mentési munkálatokat.

A házban mintegy 40 család lakott, most ideiglenes szálláshelyeken vannak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK