Őrizetbe vettek hat embert az eperjesi robbanás miatt

Eperjes
This handout picture made available by the Slovak Police on December 6, 2019 shows the emergency services working at the scene of a gas explosion in an apartment building in Presov, eastern Slovakia. - At least five people died in the gas explosion that rocked a high-rise apartment building in eastern Slovakia, police and firefighters said. (Photo by HO / Slovak Police / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Slovak Police" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Hat embert vettek őrizetbe Szlovákiában a hét emberéletet követelő tragikus eperjesi gázrobbanással kapcsolatban - közölte a szlovák rendőrség vasárnap honlapján. Mind egy építkezési cég vezetői és alkalmazottai, a rendőrség azzal vádolja őket, hogy felelősek azokért a munkálatokért, amelyek valószínűleg összefüggenek a tragédiával.
Vágólapra másolva!

A hatóságok általános veszélyeztetés ügyében indítottak ellenük eljárást. Az építkezési cég alkalmazottai földmunkákat végeztek a toronyház előtt.

Néhány szemtanú szerint a pénteken történt robbanás előtt gázszagot lehetett érezni a levegőben.

A tűzoltók szombaton átvizsgálták az egész 12 emeletes épületet, amelynek felső hat emeletét és a lépcsőházát a nagy erejű gázrobbanás és az azt követő több órás tűz teljesen tönkretett.

Hét holttestet már megtaláltak, egy személy holléte továbbra is ismeretlen. A mentőszolgálat vasárnap speciálisan kiképzett kutyával átvizsgálta a romokat, de nem találta az eltűnt személyt.

- közölte a szolgálat illetékese.

- nyilatkozta korábban Peter Kovalík, a mentésben részt vevő eperjesi tűzoltók szóvivője.

Forrás: AFP/Ho

A mentési munkákat válságstáb irányítja. A szlovák kormány szombaton egymillió eurós (320 millió forint) összeget hagyott jóvá a tragédia következményeinek felszámolására és a károsultak megsegítésére. Szükség esetén az összeget megemelik. Ugyanakkor lakossági gyűjtés is indult, a speciális számlán vasárnap reggel már több tízezer euró volt.

A statikusok első vizsgálatai szerint

a toronyház felső, robbanás által megrongált emeleteit le kell bontani,

míg az alsó emeleteknél ezt "mérlegelni kellene" - közölte a vizsgálatok eredményét Jozef Polák statikus. A kárfelmérés folyamatban van.

A szlovák rendőrség által közreadott kép arról a lángoló tizenkét emeletes épületről Eperjesen, amelyben gázrobbanás történt 2019. december 6-án. Szemtanúk szerint a lakók közül sokan a tetőre menekültek. Áldozatokról, sebesültekről hivatalosan még nem érkezett jelentés. MTI/AP Forrás: MTI/AP/Szlovák rendőrség/-

Vladimír Tomek, a válságstáb szóvivője szerint a város konkrét szakértői tanulmányt készíttet a tömbházról, és annak sorsáról ennek alapján fognak dönteni.

A robbanás konkrét oka egyelőre ismeretlen. A tűzoltók azt gyanítják, hogy a gázvezeték cseréje következtében kiszivárgott gáz gyűlhetett össze a ház felső részében, amely azután felrobbant.
Ján Goliás, az eperjesi tűzoltók szóvivője újságíróknak elmondta: a tűzoltók már 2017-ben ellenezték a ház átépítését, mert szerintük több biztonsági előírást nem tartottak be. Szerinte ennek tudható be például, hogy leomlott a lépcsőház nagy része, ami nagyon nehezítette a mentési munkálatokat.

A házban mintegy 40 család lakott, most ideiglenes szálláshelyeken vannak.