Sikkasztás miatt vizsgálat indult Macron egyik fő szövetségese ellen

Emmanuel Macron; Francois Bayrou
Vágólapra másolva!
Vizsgálat indult Párizsban Emmanuel Macron francia államfő egyik legfőbb szövetségese, a centrista Demokrata Mozgalmat (Modem) vezető Francois Bayrou ellen a pártja feltételezett európai parlamenti (EP) fiktív asszisztensi állásai ügyében.
Vágólapra másolva!

Francia igazságügyi források szerint a pártvezetőt több mint tíz órán át hallgatták meg pénteken a párizsi bíróságon, majd közpénz elsikkasztásában való bűnrészesség gyanúja miatt indult ellene eljárás.

A párizsi bíróság korrupcióellenes vizsgálóbírói november 15. óta több közéleti szereplőt is meggyanúsítottak a Modem ellen folyó eljárásban, többek között

  • Sylvie Goulard volt francia biztosjelöltet,
  • Marielle de Sarnez volt Európa-ügyi minisztert, a párt alelnökét,
  • Michel Mercier volt igazságügyi minisztert
  • és Alexandre Nardellát, a párt pénztárnokát.

A vizsgálóbírók arra kíváncsiak, hogy a pártnak az EP büdzséjéből fizetett európai parlamenti asszisztensei valójában milyen munkát végeztek a centrista pártnál, illetve az európai pénzeket a párt Párizsban dolgozó munkatársainak kifizetésére használták-e fel.

Emmanuel Macron államfő első kormányából az után távoztak a modemes politikusok, hogy az államfő Köztársaság lendületben nevű mozgalmával koalícióra lépett pártjuk ellen 2017. június 9-én ügyészi vizsgálat indult az állítólagos európai parlamenti fiktív asszisztensi állások ügyében. Akkor valamennyi modemes miniszter, köztük az igazságügyi tárcát vezető Francois Bayrou is lemondott.

A gyanú szerint Francois Bayrou pártelnök lehetett a centrista párt illegális finanszírozásának a felelőse.

A párthoz közeli források szerint ezt azonban sem dokumentum, sem tanúvallomás nem támasztja alá, jóllehet az európai pénzek nem törvényes felhasználásával már több EP-képviselőt is megvádoltak.

Franciaországban egyébként hasonló eljárás folyik a radikális baloldali Lázadó Franciaország és a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés ellen is. Az utóbbi párt esetében húsz ember, köztük Marine Le Pen pártelnök ellen indult vizsgálat.

Emmanuel Macron szombaton jelezte, hogy

a vizsgálat ellenére továbbra is barátjának tekinti Francois Bayrou-t.