Az üzemanyag adójának emelése ellen tiltakoznak a francia teherszállítók

üzemanyagadó-emelés, tiltakozás, Franciaország
Vágólapra másolva!
Dugókat és fennakadásokat okozott szombaton a francia közutakon a teherszállítóknak az üzemanyag adójának január 1-jén esedékes emelése elleni tüntetése szombaton, amelyet a nyugdíjreform elleni közlekedési sztrájktól függetlenül hirdettek meg, s amely tovább nehezítette a közlekedést Franciaországban.
Vágólapra másolva!

A fuvarozók egynapos forgalomlassító akciói szombat reggel kezdődtek a francia utakon, s a szervezők szerint legkésőbb estig véget érnek - jelezte Jean-Marc Rivera, az Európai Közúti Fuvarozók Szövetségének (UETR) főképviselője.

Összesen 15 olyan útszakaszon nehezítették a forgalmat, ahol sok külföldi teherszállító közlekedik, elsősorban a főváros körüli régióban, de az ország más pontjain is.

Az UETR az ellen tiltakozik, hogy január 1-jén 2 eurocenttel emelkedik az üzemanyag árára kivetett adó a francia költségvetési törvény szerint. Álláspontjuk szerint emiatt romlik a versenyhelyzetük a külföldi fuvarozókkal szemben, akik nem járulnak hozzá a francia utak infrastruktúrájának karbantartásához.

- mondta a francia hírügynökségnek Philippe Bonneau, az UETR főtitkára.

A fuvarozók tiltakozásával egyidőben folytatódott a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen csütörtökön kezdődött sztrájk a tömegközlekedésben, amely az előrejelzések szerint hétfőig biztosan folytatódik.

A vonatoknak alig 15 százaléka közlekedett szombaton, a 14 párizsi metróvonalból kilenc zárva tartott, s a három legjelentősebb vasúti szakszervezet arra szólította fel a vasutasokat, hogy még nagyobb számban vegyenek részt a munkabeszüntetésben.

- jelezte a legradikálisabb szakszervezet, a CGT.

Edouard Philippe miniszterelnök pénteken jelezte, hogy az újabb, országos tiltakozónapot követően - amelyet keddre hirdettek meg a szakszervezetek - szerdán mutatja be a nyugdíjreform teljes tervezetét.