Folytatódik a káosz Franciaországban, nem áll le a sztrájk

Franciaország, sztrájk
Párizs, 2019. december 5. A kormány tervezett nyugdíjreformja elleni párizsi tüntetés 2019. december 5-én, amikor a közlekedési dolgozók kezdeményezésére általános sztrájkot tartanak Franciaországban. A felirat jelentése: lázadjunk. MTI/EPA/Ian Langsdon
Vágólapra másolva!
Ahogy arról már az Origo több írásban is beszámolt, hatalmas sztrájk bénítja meg egész Franciaországot Emmanuel Macron elnök tervezett nyugdíjreformja miatt. A szakszervezetek szerint másfél millióan, a rendőrség szerint 800 ezren vonultak az utcákra összesen mintegy hetven városban. A tiltakozó megmozdulásokat a közlekedési dolgozók kezdeményezték, de szinte minden ágazat képviseltette magát. Az akciókat erőszak is kísérte, a fővárosban összesen 71 ember került őrizetbe. A tervezett, és egyelőre meglehetősen homályos nyugdíjreform csak a jéghegy csúcsa, a múlt héten az egyetemisták is demonstráltak, és a mezőgazdaságban dolgozók is tüntettek az egyre nehezebb megélhetési körülmények miatt. A bukott szocialista miniszterből lett elnök, Emmanuel Macron tervezete elleni sztrájk pénteken is folytatódik, elsősorban a tömegközlekedésben okozva nagyon komoly leállást, és jelenleg arra lehet számítani, hogy a tiltakozások a hétvégén sem állnak le.
Vágólapra másolva!

Számos szakszervezet döntött úgy, hogy a második nap is folytatja a munkabeszüntetést,

kulcsfontosságú szolgáltatásokat is megbénítva ezzel.

A párizsi buszokat és metrókat üzemeltetők azt mondták, hogy demonstrációjuk legalább hétfőig fog tartani.

A tömegközlekedésben az előző naphoz hasonlóan pénteken is jelentős fennakadások vannak: a szuperexpresszeknek 10, a regionális vonatoknak 30 százaléka közlekedett, a pályaudvarok országszerte kihaltak voltak, míg a 14 párizsi metróvonalból tíz zárva tart, s a többi vonalon is csak a reggeli és az esti csúcsforgalmi időkben indulnak el a szerelvények.

A szociális megmozdulás az előzetes bejelentések szerint tehát egész hétvégén folytatódik a tömegközlekedésben, hétfőig nem várható javulás.

Az Eurostar már korábban bejelentette, hogy december 10-ig csökkentett menetrendet fog működtetni, és már péntekre töröltek 29 járatot.

A felirat jelentése: lázadjunk Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Míg csütörtökön sehol nem alakultak ki dugók a közutakon, mert a franciák jelentős része nem is próbált meg munkába vagy iskolába indulni - az emberek otthonról dolgoztak vagy szabadságot vettek ki -,

péntek reggel 8 órakor összesen több mint 350 kilométeres dugó volt a Párizs körüli utakon, ami rendkívülinek számít az átlagos 200 kilométerhez képest.

Csütörtökhöz hasonlóan a légiközlekedésben is jelentős fennakadások várhatók, az Air France belföldi járatainak harminc százalékát törölte. A párizsi Orly repülőtérről a járatok 20 százaléka nem indult el.

Rengeteg francia oktató is csatlakozott a nyugdíjreform elleni tüntetésekhez, ezért sok iskola zárva volt csütörtökön, 178 párizsi intézmény azonban pénteken sem fogad tanulókat, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A kórházaknak is létszámhiánnyal kell számolnia.

- mondta a közlekedésben dolgozó 50 éves Patrick Dos Santos.

Anne Audier-L'Epingle óvodai alkalmazott azt mondta, hogy

azért sztrájkol, mert nem tudja, hogy mit fog tudni nyújtani a kétéves gyerekeknek, amikor 65 éves lesz.

Néhány szakszervezeti vezető megerősítette, hogy addig fognak sztrájkolni, amíg Macron nem vizsgálja át a nyugdíjreform-tervezetet.

A megmozdulás jövő heti folytatásáról a szakszervezetek napközben egyeztetnek, miközben a kormányzat is bejelentéseket ígér az esetleges engedményekről a reform részleteit illetően.

A szociális partnereket hétfőn fogadja Agnes Buzyn a nyugdíjért felelős egészségügyi és szolidaritási miniszter és Jean-Paul Delevoye, a nyugdíjreformért felelős kormánybiztos. A miniszter jelezte, hogy "meghallotta a franciák dühét" csütörtökön, amikor megállt az élet az országban - igaz, azt nem tudni, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Rengeteg videót megosztottak közösségi portálokon a csütörtöki összecsapásokról, gyújtogatásokról és különböző erőszakos cselekedetekről, a rendőrség több helyen könnygázzal oszlatta a tömeget.

Emmanuel Macron államfő elképzelése szerint 2025-ben egységesülne az eddig vállalatonként, illetve ágazatonként működő, 42-féle nyugdíjrendszer.

Macron szerint az új rendszer igazságosabb lesz, de amint a jelenlegi franciaországi események is mutatják, ezzel a többség nem ért egyet.

Sokak szerint Emmanuel Macron a gazdagok elnöke, aki inkább a nagyvállalatok oldalán áll.

A legnagyobb szakszervezet szóvivője szerint minden szociális és egészségügyi kiadás csak költségként van számon tartva, amelyet a kormányzat szerint csökkenteni kell.

Vasúti dolgozó a párizsi Gare de Lyon pályaudvar egyik üres peronján 2019. december 6-án, az általános munkabeszüntetés második napján Forrás: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh

Több helyen is erőszakba torkollott a demonstráció

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, és a fenti videó is mutatja, a legnagyobb tiltakozó akció a fővárosban bontakozott ki, de más városokból is - köztük Nantes, Bordeaux és Rennes - jelentettek összecsapásokat.

Az első nap a tüntetők felborítottak és felgyújtottak egy építkezésen használt vontatót, mely hatalmas lángokkal égett. Kapucnis fiatalok tüzeket gyújtottak, előkelő áruházakat fosztogattak, és petárdákat dobáltak a rendőrökre.

Mustafa Yalgin török ​​újságíró hiába viselt gázmaszkot, szemsérülést szenvedett, amikor védőfelszerelése összetört, ahogy a rendőrök könnygázgránátot vetettek be.

Rennes-ben és Bordeaux-ban, ahol bankokat támadtak meg, a rendőrség szintén könnygázzal válaszolt.

Nantes városában egy Macronról formázott fejet akasztottak egy fára.

Rennes-ben egy kereszteződést blokkoltak egy hatalmas tűzgyújtással.

A megmozdulások a franciaországi turizmusra is hatással vannak, főleg Párizsban, ahol sokan lemondták szállodai foglalásukat. Sok turista azonban csak akkor értesült a sztrájkról, amikor megérkezett az országba.

Most még nem lehet tudni, hogy a munkabeszüntetés meddig fog tartani, de jelen állás szerint és a szakszervezet eltökéltsége miatt minimum hétfőig el fog tartani. Ez attól is függ, hogy a francia államfő és kormánya mennyire hajlandó megfontolni a tárgyalóasztal másik végén ülők kifogásait.