Olyan sűrű a füst Sydney-ben a bozóttüzek miatt, hogy többen megbetegedtek

ausztrália sydney bozóttűz füst
Smoke from bushfires blanket Sydney on November 19, 2019. - Sydney woke up to a thick blanket of smoke as New South Wales warns residents of the dangers amid severe fire dangers and hot, windy weather. Bushfire-prone Australia has experienced a horrific start to its fire season, which scientists say is beginning earlier and becoming more extreme as a result of climate change, which is raising temperatures and sapping moisture from the environment. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráliai bozóttüzek Sydney-ben és az ország keleti partvidékén. A füst és a szállópor marja az emberek szemét, és a légzőszervi betegségek megugrását idézte elő.
Vágólapra másolva!

Szeptember óta Ausztrália keleti partvidékén több száz bozóttűz ég, amelyek füstje beborította Sydney-t és Brisbane-t.

Új-Dél-Wales Szövetségi Állam környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön bejelentette, hogy

a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Már korábban is okoztak heteken át tartó súlyos légszennyezést a bozóttüzek Sydney-ben 1994-ben és 2001 decemberében, 2002 januárjában.

– mondta a tárca szóvivője.

A bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták Forrás: AFP/Peter Parks

Csütörtökön Sydney térségében több mint egy tucat tűz égett, köztük három olyan, amely miatt figyelmeztetést adtak ki a lakosságnak.

Három hete szinte minden nap felhívták a lakosság figyelmét a levegő rossz minőségére.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám idén a száraz időszak jóval korábban kezdődött. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál. A mintegy 5 millió lakosú Sydney-t jórészt bokros területek övezik, amelyek nagyon szárazak, mert a környéken hónapok óta alig esett az eső.

Az állam egészségügyi illetékesei szerint

december elsejéig 24 százalékkal nőtt a mentősök riasztása légzési problémákban szenvedő betegekhez.

A turisták és a lakosság arcmaszkokat vásárol az utcán tartózkodáshoz, vagy ha nem szükséges, nem merészkedik ki az utcákra.

Csütörtökön Sydney-ben a szállópor szintje 160 mikron volt, jóval magasabb a biztonságos szintnél.