Óriási sztrájk kezdődött Franciaországban Macron nyugdíjreformja ellen, megbénult az ország

Marseille, 2019. december 5. Sztrájkoló vasúti dolgozók a marseille-i St-Charles pályaudvaron 2019. december 5-én, amikor határozatlan idejű általános sztrájk lépett életbe a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. Párizsban a 14 vasútvonalból 11-en egyáltalán nincs közlekedés, az SNCF állami vasúttársaság a szuperexpresszek (TGV) 90 százalékát, a regionális járatok 80 százalékát törölte. A tiltakozás a légi forgalmat is érinti. Országosan a tanárok 55 százaléka tart munkabeszüntetést, Párizsban 78 százalékos a sztrájkrészvétel a közoktatásban. MTI/AP/Daniel Cole
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron elnöksége legnagyobb sztrájkja elé néz: vasutasok, tanárok, egészségügyi dolgozók, rendőrök, közszolgák kezdtek határozatlan idejű sztrájkba a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, országszerte csaknem 250 helyen lesznek tiltakozó felvonulások is.
Vágólapra másolva!

A sztrájk miatt leállt szinte a teljes belföldi vonatközlekedés, a Párizs és London közötti Eurostar vonatok csaknem felét törölték.

Párizsban a 16 metróvonalból 11 leállt,

ezért az ingázóknak azt javasolták, hogy inkább biciklivel, robogóval menjenek dolgozni. Rengeteg iskola, posta sem működik. A sztrájkhoz csatlakozott több rendőrszakszervezet, amelyek az őrs „szimbolikus" bezárásával tüntetnek. A párizsi felvonulás útvonalán lévő üzleteket felszólították, hogy inkább zárjanak be.

Az oktatási minisztérium szerint országosan a tanárok hetven százaléka tart munkabeszüntetést, Párizsban a legjelentősebb a részvétel a sztrájkban.

A több mint hatszáz párizsi általános iskolából csak háromban volt tanítás.

Sztrájkoló vasúti dolgozók a marseille-i St-Charles pályaudvaron 2019. december 5-én Forrás: MTI/AP/Daniel Cole

A közlekedés ma, holnap és valószínűleg a hétvégén is nagyon komplikált lesz" - ismerte el csütörtökön Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár az RTL kereskedelmi rádióban. Úgy gondoljuk, hogy

a sztrájk több napig is eltarthat - tette hozzá.

Az óriási tiltakozás Emmanuel Macron tervezett nyugdíjreformja miatt van. Macron ugyanis a nyugdíjrendszer egységesítése révén

eltörölne 42 fajta különböző nyugdíjkedvezményt.

A nyugdíjreform Macron egyik választási ígérete volt, a többi közt azzal érvel, hogy a francia állam a mostani struktúrát nem tudja fenntartani. A szakszervezetek viszont úgy látják, kevesebb lesz a nyugdíj.

A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT felvonulása Marseille-ben 2019. december 5-én, amikor határozatlan idejű általános sztrájk lépett életbe a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A szakszervezetek - amelyeknek az elmúlt két évben nem sikerült Emmanuel Macron államfőt meghátrálásra kényszeríteni - azt remélik, hogy az emberek utcára hívásával a legérzékenyebb reformot illetően csatát nyerhetnek a kormánnyal szemben, amely a nyugdíjrendszer megváltoztatásában egyelőre nem hajlandó engedni az alapvető céljaiból.

A nyugdíjreform jelképes és különösen érzékeny téma Franciaországban, ahol sokan attól tartanak, hogy megismétlődhet az 1995-ös általános sztrájkhullám, amikor a Juppé-kormány nyugdíjreformja elleni megmozdulás

egy hónapra megbénította az országot,

és az 1968-as diáktüntetések óta a legjelentősebb társadalmi megmozdulást eredményezte. Az egy hónapig tartó munkabeszüntetés akkor meghátrálásra kényszerítette a Juppé- kormányt, amely visszavonta a tervezetét.

Abban ugyan sok francia szavazó egyetért, hogy a nyugdíjrendszert meg kell változtatni, - felmérések szerint a választók kétharmada - de a sztrájkot még ennél is többen támogatják.

Macron tervezett nyugdíjreformjáról jövőre döntene a francia törvényhozás, amennyiben életbe lép, 2025-től lesz hatályos.