A migráció a legnagyobb biztonsági kihívás Európában

Bosznia, migránsok
Migrants pack their belongings and their tents, during the evacuation of a makeshift camp in a park across the City Hall, in Sarajevo, on May 18, 2018, in order to relocate them in southern Bosnia. Numbers of migrants who are passing through Bosnia during past few months, on their way towards the European Union, is rapidly raising. Until recently, Bosnia and its mountainous terrain were avoided by migrants travelling from northern Africa, Middle East or Asia, who, despite the closure of EU borders in March 2016, continued to pass through the Balkans. But, since late 2017 Bosnia is facing the passage of hundreds of migrants, becoming a leg of a new "Balkans route". / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
Vágólapra másolva!
A migráció a legnagyobb biztonsági kihívás Európában, illetve az, hogy a Nyugat-Balkánra nem hárul kellő figyelem - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettes Pozsonyban ahol beszédet mondott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet éves miniszteri konferenciáján csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A miniszteri konferencián központi témaként az Európát érintő biztonsági kihívásokról szólt.

Magyar Levente kiemelte, hogy a Nyugat-Balkánon az ottani megoldatlan konfliktusok a múltban már nem egyszer olyan háborúkhoz vezettek, amelyeket az egész világ megszenvedett.

Azzal, hogy az Európai Unió úgy döntött, hogy néhány tagállam miatt nem gyorsítja fel a nyugat-balkáni országok csatlakozását,

- mondta Magyar Levente.

Migránsok Boszniában Forrás: AFP/Elvis Barukcic

Az államtitkár azt is mondta, hogy az EBESZ - amelynek feladata az lenne, hogy őrködjön Európa biztonsága felett - nem végzi el ezt a feladatát.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a Nyugat-Balkánra jobban oda kellene figyelni, mivel a régióban olyan konfliktuspotenciál van, amely messzemenő biztonsági következményekkel járhat távoli országok számára is.

- mondta Magyar Levente.

Azt is mondta, hogy z EBESZ-nek az lenne a feladata, hogy ezeket a konfliktusokat megelőzze, de ez a munka nincs elvégezve.

A szlovák EBESZ elnökség záróeseményének számító miniszteri konferencia Pozsonyban pénteken ér véget.