Rekordbüntetést szabtak ki a román ámokfutóra

román ámokfutó
A 21 éves férfi tavaly novemberben azt kiabálta az utcán, hogy ő egy terrorista, ezért az országban vérnek kell folynia.
Vágólapra másolva!
Első fokon 30 év börtönre ítélte a brailai törvényszék azt a fiatalembert, aki tavaly novemberben emberölési szándékkal tíz személyt, köztük két kiskorút megsebesített a Duna-parti városban - számolt be a Maszol.ro hírportál.
Vágólapra másolva!

Csak a szerencsén múlt, hogy a most 21 éves Marius Valentin Parfenie ámokfutásának nem voltak halálos áldozatai. A fiatalember tavaly november 11-én megkéselt egy nőt Brailán az utcán, majd autóba ült, és a város körgyűrűjén elgázolt két személyt.

Ezután a gépkocsival egy a bevásárlóközpont bejáratának ütközött, és hét embert, köztük egy 11 és egy 13 éves gyereket is megsebesített.

Parfenie ámokfutása egyébként mindössze hét percig tartott.

- ezt kiabálta a férfi, amikor a bevásárlóközpont parkolójában ártalmatlanná tették, azaz leteperték a földre a járókelők.

A 21 éves férfi tavaly novemberben azt kiabálta az utcán, hogy ő egy terrorista, ezért az országban vérnek kell folynia Forrás: www.maszol.ro/Antena1

Mint a tárgyaláson kiderült, korábban a naplójában arról írt, hogy

minél több román embert meg akar ölni, mert szerinte nem illeszkednek az ő emberi minőségről alkotott elképzeléseibe, vagyis abba, amilyenek például a svéd emberek.

A férfi ugyanis korábban Svédországban dolgozott segédmunkásként.

A nyomozást irányító Mircea Ciutac ügyész szerint

Parfenie ítélőképessége tudatában volt a tettei elkövetésekor,

ezt a Mina Minovici igazságügyi orvostani intézet pszichiátriai szakértői vizsgálata is alátámasztotta. Az iasi igazságügyi orvostani intézetben (INML) végzett vérvizsgálat kimutatta, hogy a vádlott nem volt kábítószer hatása alatt, de a véralkoholszintje 1,25 ezrelék volt.

A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) szerint a fiatalember tettei "súrolják a terrorista cselekmény határát", mivel előre kigondolt terv alapján cselekedett, és a szándékát papírra is vetette az ámokfutását megelőző napon.

Végül emberölési kísérlettel, rablással, ittas vezetéssel, cserbenhagyásos gázolással, és közrendháborítással vádolták meg.

A halmozott bűncselekményekért összesen 33 év börtönt szabott ki rá a Brailai Törvényszék, de végül a román btk. szerint kiszabható maximális időtartamú, 30 év szabadságvesztésre ítélték. A férfi a döntés ellen fellebbezhet.