Boris Johnson: Túl sok elítélt szabadul büntetésének lejárta előtt

2019.12.02. 17:31

A brit miniszterelnök szerint túl sok elítélt szabadul a börtönből büntetésének lejárta előtt, és a konzervatív párti kormány ennek véget fog vetni, ha megnyeri a jövő heti parlamenti választást.

Boris Johnson hétfői kampánykörútján a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az erről szóló törvényjavaslat készen van, és csak arra vár, hogy az új parlament elfogadja.A brit igazságügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy a kormány sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását.

A bejelentés előzményeként kiderült, hogy a London belvárosában pénteken elkövetett késeléses terrortámadás tettese a terrorcselekmények előkészülete címén rá kirótt 16 évnyi börtönbüntetés felének letöltése után szabadult.

Sadiq Khan londoni polgármester, Boris Johnson brit miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a London hídon elkövetett késeléses támadás áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen a londoni városháza, a Guildhall előtti téren 2019. december 2-ánForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Usman Khan a London híd közelében elkövetett támadásban két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték.

Rendőrök a lezárt híd közelében.Forrás: AFP/Ben Stansall

Hétfői nyilatkozatában Johnson kijelentette, hogy a tervezett szigorítással megszűnik a súlyos, erőszakos bűncselekményekért elítéltek idő előtti elengedésének lehetősége.