Boris Johnson: Túl sok elítélt szabadul büntetésének lejárta előtt

lövöldözés, London, 2019.11.29.
Policw with dogs stand guard at Cannon Street station in central London, on November 29, 2019 after reports of shots being fired on London Bridge. - The Metropolitan Police on Friday said several people were injured and a man was held after a stabbing near London Bridge in the centre of the British capital. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök szerint túl sok elítélt szabadul a börtönből büntetésének lejárta előtt, és a konzervatív párti kormány ennek véget fog vetni, ha megnyeri a jövő heti parlamenti választást.
Vágólapra másolva!

Boris Johnson hétfői kampánykörútján a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette,

hogy az erről szóló törvényjavaslat készen van, és csak arra vár, hogy az új parlament elfogadja.

A brit igazságügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy a kormány sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását.

A bejelentés előzményeként kiderült, hogy a London belvárosában pénteken elkövetett késeléses terrortámadás tettese a terrorcselekmények előkészülete címén rá kirótt

16 évnyi börtönbüntetés felének letöltése után szabadult.

Sadiq Khan londoni polgármester, Boris Johnson brit miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a London hídon elkövetett késeléses támadás áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen a londoni városháza, a Guildhall előtti téren 2019. december 2-án Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Usman Khan a London híd közelében elkövetett támadásban

két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték.

Rendőrök a lezárt híd közelében. Forrás: AFP/Ben Stansall

Hétfői nyilatkozatában Johnson kijelentette, hogy a tervezett szigorítással megszűnik a súlyos, erőszakos bűncselekményekért elítéltek idő előtti elengedésének lehetősége.