Megválasztotta társelnökeit a német AfD

Vágólapra másolva!
Megválasztotta társelnökeit a következő két évre szombaton Braunschweigben tartott kongresszusán a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki ereje, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt.
Vágólapra másolva!

A kormányzó Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) és testvérpártjától, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló AfD egyik társelnöki tisztségében nem történt változás, a kongresszusi küldöttek szavazatainak 69,18 százalékával újraválasztották Jörg Meuthen európai parlamenti képviselőt, aki 2015 óta van a pozícióban.

A másik társelnöki tisztséget az utóbbi két évben a párt egyik alapítója, a 78 éves, korábbi CDU-s Alexander Gauland töltötte be, aki a Bundestagban társ-frakcióvezetőként végzett munkájára és életkorára hivatkozva nem kívánt újra indulni, hanem a külön neki létrehozandó tiszteletbeli elnöki pozíciót kívánja betölteni.

A helyére a pártvezetés szándékának megfelelően egy Szászország tartományi Bundestag-képviselőt, Tino Chrupallát választották meg. Az első fordulóban is az első helyen végzett, de nem szerzett többséget, a második fordulóban a szavazatok 54,51 százalékával győzött.

Jörg Meuthen és Tino Chrupalla egyaránt sürgette a kongresszuson, hogy az AfD váljon kormányképessé, haladjon tovább a professzionálisan működő, alaposan kidolgozott programmal rendelkező és a kormányzásra felkészült párttá való fejlődés útján.

Jörg Meuthen kiemelte, hogy az AfD-nek a "konzervatív, szabadelvű, hazafias" politikát kell képviselnie. Tino Chrupalla hangoztatta, hogy az AfD csak megfontolt, józan politikával nyerhet teret a "polgári középen", az "erős szavak" pedig csak elriasztják a választókat, főleg a nőket.

A 2013-ban alapított AfD a Bundestagba a 2017-es választáson jutott be, 12,6 százalékos eredménnyel. A legutóbbi mérések szerint a szavazatok 13-15 százalékára számíthatna, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás.