Odajött hozzám egy rendőr és azt mondta, szálljak ki a buszból és rohanjak

Usman Kahn
Usman Kahn
Vágólapra másolva!
Két embert megölt és hármat megsebesített a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London híd északi végénél egy Ushman Kahn nevű terrorista, akit a rendőrök agyon is lőttek a kiérkezésük után. Más tettest nem keresnek, a támadást terrorcselekményként kezelik. Egyre több szemtanú számol be a terrortámadás körülményeiről.
Vágólapra másolva!

Maga a késelés a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmonger's Hall konferenciaközpontjában kezdődött, és a London hídon folytatódott.

Külön ki kell emelni, hogy a konferenciaközpontban

éppen egy olyan rendezvény zajlott, amelynek témái az elítélt bűnözők társadalmi rehabilitációja és börtönbeli rehabilitációs programok voltak,

és amin a késes terrorista Ushman Kahn is részt vett, sőt felszólalóként is számítottak rá. A koncepció alapvetően az volt, hogy egyetemistákból és gyilkos bűnözőkből alkossanak párokat, hogy aztán kreatív írói workshopokat csináljanak.

Usman Kahn Forrás: West Midlands Police

Az egyik áldozata pedig pont az egyik ilyen egyetemista volt. A 25 éves Jack Merritt a Cambridge-i Egyetem végzőse volt, édesapja úgy fogalmazott fia halála után, hogy

Helyszínelő rendőrök sátra az előző napi késeléses támadás helyszínén, a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London híd végében 2019. november 30-án. Forrás: MTI/AP/Alberto Pezzali

A támadás további eszkalálódásának megakadályozásában egyébként részt vett több arrajáró is. Az egyik szemtanú például arról számolt be, hogy egy lengyel szakács a konferenciaközpont faláról vett le egy narválszarvat, és azzal esett neki a késes támadónak, már az utcán.

Egy másik beszámoló szerint egy férfi pedig poroltóval fújta telibe a terroristát, egy harmadik segítő pedig, aki részt vett a gyilkos elfogásában, egy korábban gyilkosságért elítélt férfi volt, aki pont aznap szabadult a börtönből, és szintén az előadások résztvevője volt. A James Ford nevű 42 éves férfi 2004-ben ölt meg egy 21 éves, tanulási nehézségekkel küzdő nőt. A nő nagynénje most azt mondta, ami történt, nem változtat azon, hogy a brit férfi egy gyilkos, szerinte nem lehet hősként tekinteni rá.

Usman Kahn emellett magán viselt egy öngyilkos mellénynek tűnő ruhadarabot is, de a BBC szakértői szerint

ez maximum a pánik további növelésére szolgálhatott, ugyanis nem volt benne semmilyen robbanóanyag.

Szemtanúk emellett további részletekről is beszámoltak. Egy Amanda Hunter nevű nő, aki éppen egy, a London hídon közlekedő buszon ült, így mesélte el, amit látott:

Egy Mustafa Salih nevű 62 éves buszsofőr, aki egy másik járművet vezetett a közelben, úgy fogalmazott: