12 napos káoszt akarnak karácsony előtt a brit klímatüntetők

Vágólapra másolva!
12 nap káoszt hirdetett az Extinction Rebellion a brit választásokat megelőzően. A szervezet szombaton kezd mobilizálni, és repertoárjukban a pillanatragasztó és a méhecskejelmez is kulcsszerepet kap. Az aktivisták ezen kívül nem tartották elég ijesztőnek a klímakrízis szókincsét, ezért saját nyelvújításba kezdtek, írja a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az ünnepi tüntetések a pénteki „Block Friday" demonstrációval kezdődtek, amikor az Extinction Rebellion anarchista csoport aktivistái tömegesen állták el a bevásárlóközpontok bejáratait.

Olyan szlogenekkel, mint a „lehet megéri a vásár, de a Föld életébe kerül", kergették őrületbe az ünnepekre készülő vásárlókat. És ez még csak az előszele volt egy sokkal nagyobb akciónak.

A szervezet „12 nap káosz" programja a decemberi választások előtt tovább fűszerezi az ünnepi hangulatot,

amikor is egy sorozatos „erőszakmentes" tüntetéssorozatot kezdenek majd az aktivisták. Tervük az, hogy aktivistáikat a pártok buszaihoz ragasztják és megrohamozzák a pártközpontokat is, hogy felhívják a figyelmet magukra és a környezeti problémákra.

A londoni rendőrségnek eddig több mint 40 millió euróba került a klímatüntetők féken tartása, ami háromszorosa az erőszakos bűncselekmény-elhárító egységük éves költségvetésének.

A demonstrációk veszélybe sodorták az egész várost, mert a rendőrségnek nem volt, és azóta sincs elég kapacitása, hogy reagáljanak a tüntetők agresszív akcióira.

Forrás: V4NA

Ez azonban még mindig kevés az aktivistáknak, ezért nyelvújításba is kezdtek. Elméletük szerint a klímahisztéria szótára nem elég ijesztő, és nem rémíti meg az embereket eléggé ahhoz, hogy komolyan vegyék az üzenetüket, ezért új szavakat szeretnének bevezetni, mint a „globális leolvadás" vagy a „klímaösszeomlás". Aaron Hall „professzionális elnevező" szerint ez úgyanúgy egy márka, ami hatással van az emberekre, ezért további neveket szeretne kitalálni, hogy növelje üzenetük horderejét,

és már csak az alkalmat keresi, hogy bedobja a „megperzselt föld" kifejezést.