Szudánban elfogadták a korábbi rezsim lebontásáról szóló törvényt

Szudán, Mohamed Hamdán Daglo, Ahmad al-Rabiah, Szabadság és Változás Erői
Sudanese deputy chief of the ruling miliary council Mohamed Hamdan Dagalo (R) and protest movement Alliance for Freedom and Changes leader Ahmad al-Rabiah shake hands after inking an agreement before African Union and Ethiopian mediators in Khartoum early on July 17, 2019. - Sudan's protesters and ruling generals inked a power sharing deal, paving the way for a civilian administration, a key demand of demonstrators since president Omar al-Bashir was deposed in April. (Photo by Ebrahim HAMID / AFP)
Vágólapra másolva!
Szudánban az átmeneti kormányzat csütörtök este elfogadta az áprilisban megbuktatott Omar el-Besír elnök rezsimjének lebontásáról szóló törvényt, eleget téve az országos tiltakozómozgalom követeléseinek - jelentette a szudáni televízió.
Vágólapra másolva!

A kormányellenes tüntetéseket szervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) - ugyanaz a szervezet, amely annak idején a Besír hatalmát megdöntő tüntetések élére állt - üdvözölte az új jogszabályt, amely a többi között a volt szudáni elnök pártjának feloszlatását, illetve pénzügyi eszközeinek és egyéb vagyontárgyainak lefoglalását is tartalmazza.

– olvasható a szervezet közleményében.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a törvény végrehajtása megmutatja majd, hogy az ország átmeneti vezetése hajlandó, illetve képes-e a puccsal 1989-ben hatalomra került Besír rendszerének maradványait felszámolni.

Visszavonták az ölktözködést szabályozó törvényt

A jogszabályt a szudáni átmeneti kormány és a szuverén átmeneti tanács több órás együttes ülésén fogadták el. Az ügyre rálátással bíró források szerint heves viták tárgya volt egy cikkely, amely eltiltja a politikától a korábbi rezsimben vezető tisztségeket betöltő személyeket.

Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök Twitter-üzenetében hangsúlyozta:

a törvény célja nem a bosszú, hanem a szudáni emberek méltóságának megőrzése.

– Azért fogadtuk el ezt a törvényt az együttes ülésen, hogy igazságot teremtsünk és tiszteletben tartsuk az emberek méltóságát, biztosítva tulajdonukat, és az elkobzott vagyon visszaszolgáltatását – tette hozzá Hamdok.

A nap folyamán visszavontak egy Besír idejéből származó - helyi és nemzetközi jogvédők által is hevesen bírált - törvényt, amely a nők öltözködését és viselkedését volt hivatott szabályozni a konzervatív iszlám társadalmi szokások jegyében, a rendelkezések ellen vétőket pedig testi fenyítéssel rendelte büntetni.

Szeptemberben alakult meg a kormány

Omar el-Besírt tavasszal,

hónapokon át tartó tömegtüntetéseket követően mozdította el hivatalából az ország hadserege.

Ezután hosszú hónapokon át tartó patthelyzet alakult ki, mert a Besír ellen tiltakozók és az ellenzék nem akarta elfogadni, hogy hosszabb távon a katonaság vezesse az országot, és a tüntetések folytatódtak, míg végül az ellenzéknek sikerült megállapodnia a hadsereggel a hatalom megosztásáról.

Hamdok kormánya szeptemberben alakult meg.