Visszaállítaná a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel Bolívia átmeneti kormánya

Bolívia, tüntetés, könnygáz
LA PAZ, BOLIVIA - NOVEMBER 21: Security forces intervene in demonstrators due to their march to Murillo square for a funeral procession for the people killed during the security officers intervention at the El Alto city on November 21, 2019 in La Paz, Bolivia. 8 people killed during clashes with the security officers in the streets of Senkata, a peripherical area of El Alto City. Lokman Ilhan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Bolívia átmeneti kormánya visszaállítaná a csaknem egy évtizede megszakadt diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.
Vágólapra másolva!

– A normális kapcsolatok előnyös hatással lennének mindkét országra – jelentette ki Karen Longaric, az átmeneti kormányzat külügyminisztere, akit a La Razón című helyi lap csütörtöki száma idézett.

Evo Morales lemondatott elnök 2009-ben szakította meg országa kapcsolatait a zsidó állammal a Gázai övezetben folytatott katonai bevetések miatt.

Izrael üdvözölte a La Paz-i átmeneti kormányzat elhatározását.

- Mindezt az Izrael-ellenes Morales elnök távozása és az új, Izrael-barát kormány megalakulása tette lehetővé - írta Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter Twitter-oldalán.

- Ez a lépés hozzá fog járulni Izrael külkapcsolatainak és a világban elfoglalt szerepének a megerősítéséhez - fűzte hozzá a tárcavezető.

A szenátus alelnöke lett az ideiglenes elnök

Morales november 10-én kényszerült lemondani az elnöki posztról. A rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt.

Evo Morales november 10-én lemondott Forrás: AFP/Pedro Pardo

Miután a parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát, és bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új elnökválasztást akar.

Szakítás Venezuelával, nagykövet Washingtonba

Az átmeneti kormányzat azt hangoztatta, hogy mindössze a közrend helyreállítását és az új választások megtartását akarja elérni, valójában azonban

mélyreható változtatásokat foganatosított a latin-amerikai ország külpolitikájában.

Az új bolíviai kormány megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a Nicolás Maduro vezette Venezuelával, és kilépett a baloldali vezetésű latin-amerikai és karibi országokat tömörítő Bolívári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért (ALBA) nevű kormányközi szervezetből.

Tizenegy évet követően pedig kedden a bolíviai külügyminisztérium nagykövetet jelölt ki Washingtonba a diplomáciai kapcsolatok rendezése végett.