Az Iszlám Állam magára vállalta a francia katonák mali helikopterbalesetét

Iszlám Állam, Amaq
Vágólapra másolva!
Állítása szerint az Iszlám Állam áll a Maliban történt helikopterbaleset mögött, melyben 13 francia katona halt meg, Franciaország azonban tagadja ezt a verziót – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam dzsihádista csoport azt állítja, hogy ők állnak a november 25-én Maliban történt baleset hátterében, melyben tizenhárom francia katona halt meg, amikor összeütközött két katonai helikopter egy éjszakai bevetés során a Dél-Maliban található háborús övezetben.

Állítólag a terrorszervezet kényszerítette visszafordulásra az egyik gépet.

A francia hadsereg azonban azt a tájékoztatást adta, hogy azért hívták őket, hogy az ellenség ellen kivezényelt ejtőernyősöket segítsék egy olyan területen, ahol a Barkhane fedőnevű nemzetközi hadművelet keretében rendszeresen harcolnak az olyan fegyveresek ellen, mint az "Iszlám Állam a Nagy Szaharában" (EIGS) elnevezésű dzsihádista csoport.

Egy közleményében a terrorszervezet azt állította, hogy

Menaka környékén csapdába csaltak egy francia katonai konvojt, és ezt követően összecsapások törtek ki.

A földi csapatok segítségére érkező helikopter megpróbált leszállni a helyszínen, de a kalifátus katonái folyamatosan lőttek a helikopterre, ez által arra kényszerítve, hogy visszaforduljon.

Ekkor történt a másik géppel való ütközés, melyben tizenhárom francia katona szörnyethalt.

Ezt a verziót azonban Lecointre tábornok, a francia fegyveres erők vezérkari főnöke határozottan cáfolja.

Elmondása szerint

Hétfőn a Franciaország egyik legfőbb katonai szimbólumának számító Invalidusok házában gyászszertartást rendeznek az elesett katonák emlékére.

Ez volt a második legnagyobb veszteség a francia hadsereg történetében az 58 halálos áldozatot követelő 1983-as bejrúti (Libanon) támadás óta.