Klaus Johannist csütörtök délután iktatja be a román alkotmánybíróság

Klaus Johannis
Klaus Johannis több mint 6 és fél millió szavazattal győzött a román elnökválasztás második fordulójában.
Vágólapra másolva!
A Román Központi Választási Iroda csütörtökön közzétette az államfőválasztás hivatalos végeredményét. Klaus Johannist csütörtök délután iktatja be hivatalába az alkotmánybíróság - számolt be a Maszol.ro hírportál.
Vágólapra másolva!

Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje a leadott érvényes szavazatok 66,09 százalékát, míg Viorica Dancila, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje a 33,91 százalékát szerezte meg az államfőválasztás második fordulójában - közölte csütörtökön Mircea Preotescu, a Központi Választási Iroda (BEC) szóvivője.

Klaus Johannis több mint 6 és fél millió szavazattal győzött a román elnökválasztás második fordulójában. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Johannisra 6 509 135 választó, Dancilára pedig 3 339 922 választó szavazott

– derül ki a BEC végleges eredményéből. Romániában összesen 10 031 762 személy élt szavazati jogával, ami az állandó választási listákon szereplő szavazópolgárok számának 54,86 százalékát teszi ki. Ebből 9 849 057 voks minősült érvényesnek, ez az összes leadott szavazat 98,18 százaléka.

Érvénytelenné nyilvánítottak 182 648 szavazatot, ez a szám az összes leadott voks 1,82 százalékát jelenti.

Az alkotmánybíróság csütörtök délután iktatja hivatalába Klaus Johannis államfőt. A taláros testület ünnepi ülését 16 órától tartják az intézmény székhelyén.