Már negyven halottja van az albániai földrengésnek

Albánia, földrengés
Durres, 2019. november 28. Török mentőalakulat tagjai kutatnak a romok között Durresben 2019. november 28-án, két nappal azután, hogy 6,4-es erősségű földrengés volt Albánia nyugati részén. Legkevesebb negyven ember életét vesztette, több mint hatszáz megsebesült. MTI/AP/Visar Kryeziu
Vágólapra másolva!
Újabb 13 halálos áldozat holttestét találták meg csütörtökre virradóan. A hivatalos adatok szerint már negyvenen haltak meg a földrengésben.
Vágólapra másolva!

Durres tengerparti városa az egyik település, ahol a legnagyobb kárt okozta a földrengés. Ott továbbra is kutatnak esetleges túlélők után. Mindazonáltal

rohamosan fogy a remény, hogy élve találnak meg embereket a romok alatt.

Szerda éjjel három holttestet találtak Durresben.

Török mentőalakulat tagjai kutatnak a romok között Durresben 2019. november 28-án. Forrás: MTI/AP/Visar Kryeziu

A közeli Thumane városban hat halálos áldozatot találtak az éjjel, de itt már nem kutatnak tovább, mert nem látják értelmét.

Eddig 46 embert hoztak ki élve a romok alól.

A 6,4-es erősségű kedd hajnali rengésnek és a több száz kisebb utórengésnek - amelyek között voltak 5-ösnél is erősebbek - több mint 650 sérültje van, közülük 10-nek az állapota súlyos. Még csütörtök délelőtt is voltak utórengések, és ezek hátráltatják a kutatást.

Forrás: MTI/AP/Visar Kryeziu

Mintegy 2100 ember még a katasztrófa utáni második éjszakát is sátorban töltötte, újabb nagy rengéstől félve, pedig sok tengerparti szálloda lehetővé tette, hogy az otthonukat elvesztők, vagy azok, akik félnek visszatérni házukba, megszállhassanak ott a mentés idején.

Vannak olyan megrongálódott épületek, amelyekbe a visszaköltözést kifejezetten nem ajánlják a hatóságok, amíg statikusok meg nem vizsgálják.

A tiranai kormány azt ígérte, hogy jövőre minden otthonát elvesztő embernek megoldják a lakhatását.