Óriási gazdatüntetés Párizsban

Mezőgazdasági traktorok, tüntetés, tiltakozás, Franciaország
French farmers block the traffic with their tractors on the A47 motorway, in Givors, south of Lyon, central-eastern France, as part of a protest against government policies, on November 27, 2019. (Photo by JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Tegnap az egyetemisták vonultak utcára Franciaországban, a létbizonytalanság ellen tiltakozva. A V4NA nemzetközi hírügynökség információ szerint Párizsban, de több vidéki nagyvárosban is az utcára vonultak a diákok, többek között Lyon, Lille, Amiens, Nantes, Brest és Montpellier városokban is csatlakoztak az akcióhoz. November 8-án egy 22 éves egyetemista felgyújtotta magát, így tiltakozott a szélsőséges gazdasági egyenlőtlenségek és a megszorító politika okozta létbizonytalanság ellen, az Origo erről itt számolt be.
Vágólapra másolva!

Ma a gazdák vonultak utcára traktoraikkal. Több mint ezer tiltakozó gazdát várnak Párizsba, akik már megkezdték a város legfőbb áteresztő pontjainak lezárását, hogy így tiltakozzanak romló életkörülményeik és súlyos mindennapi gondjaik miatt. Több száz francia gazda torlaszolta el traktoraival a Párizs körüli körgyűrűt, miközben a belvárosban gyalogosan tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak és a túlszabályozottság ellen.

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

Guillaume Poingt, a Le Figaro újságírója folyamatosan posztol a tüntetésről Twitter fiókján, a makroközgazdász és gazdasági ügyekkel foglalkozó szakember a 38 éves Arnaud gazda traktorjával ment Párizsba. Egy Oise megyei tejtermelésből élő gazda elmondta, hogy a mezőgazdaságból élők egyharmada kevesebb mint 300 eurót keres egy hónapban, ez tarthatatlan. A gazdák „Franciaország, akarod még a gazdáidat?" feliratú táblákat is a magasba emelnek. A gazdák szakszervezetének (Mutualité sociale agricole) adatai szerint

naponta több mint két öngyilkosságot követnek el

mezőgazdaságból élő dolgozók Franciaországban, helyzetük nagyon sok esetben reménytelen és kilátástalan.

Forrás: AFP/Anadolu Agency/Julien Mattia

A tüntetés - amelyben alapvetően a fiatal gazdák vettek részt - célja, hogy felhívja Macron figyelmét a gazdák súlyos helyzetére és romló megélhetési körülményeire.

Tegnap egyébként Berlinben tiltakozott több ezer gazda a német kormánynak a környezetvédelem érdekében bevezetni akart új rendelkezései miatt, többek között a műtrágyahasználattal. De a német gazdák is nyugtalanok megélhetési helyzetük és a jövőjük miatt.