Radikalizálódnak és az Iszlám Államot pénzelik a chicagói drogbandák

Vágólapra másolva!
Bíróság elé állították szövetségi bűntett miatt egy chicagói drogbanda iszlamizálódott vezetőjét, mert az Abdul Ja' Me néven ismert drogdíler 1500 dollárt ajánlott fel az Iszlám Államnak. A bírósági iratokból az is kiderült: egyre több afroamerikai drogbanda tagsága tér át az iszlám hitre – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Bíróság elé állították szövetségi bűntett miatt egy chicagói drogbanda iszlamizálódott vezetőjét, mert az Abdul Ja' Me néven ismert drogdíler 1500 dollárt ajánlott fel az Iszlám Államnak (ISIS).

Abdul Ja' Me Forrás: V4NA

A bírósági iratokból az is kiderült:

egyre több afroamerikai drogbanda tagsága tér át az iszlám hitre.

Pénzzel támogatta volna az Iszlám Államot a 37 éves Jason Brown, aki az Amerikai Egyesült Államok hatóságai szerint egy olyan bűnszervezet vezetője, amely Chicago egész területén foglalkozik kokain és heroin terjesztésével.

Az ismert drogdíler három különböző alkalommal is 500-500 dollárt adott egy férfinak, akiről azt hitte, hogy a pénzt az Iszlám Állam terrorszervezetnek továbbítja.

Az eset pikantériája, hogy akit a drogbanda vezetője ISIS-kapcsolatnak hitt, egy beépített szövetségi ügynök volt, aki hangfelvételeket is készített találkozóikról. Ezek egyikén Brown úgy fogalmazott:

Brownt lőfegyverrel visszaélésért 14 havi fegyházra ítélték 2016-ban, és a titkosszolgálati jelentések szerint ekkor tért át az iszlám hitre.

Szabadulása után azonban teljes dílerhálózatát igyekezett áttéríteni saját új vallására. Sőt: a mostani szövetségi eljárás iratanyagából kiderült, hogy nemcsak Brown, vagy új nevén, Abdul Ja' Me bandája, de több másik chicagói bűnszervezet, a Black P-Stone, a Gangster Disciples és a Four Corner Hustlers tagsága is áttért az iszlámra, és

az újonnan csatlakozó tagoknál már elvárásként fogalmazzák meg a iszlám vallás gyakorlását.

Szakértők szerint ezt a folyamatot elsősorban az segíti elő, hogy a radikális iszlám nem olyan elítélő a kábítószerekkel kapcsolatban, mint a nyugati jogrendszerek. Ahmed Rashid újságíró, aki a 2010-es évek elején tanulmányozta az Iszlám Állam bölcsőjének számító Al-Kaida belső működését, arról számolt be tanulmányában, hogy

a tálibok egyik föld alatti vezetője, a 2014-ben kábítószer-kereskedelem miatt Afganisztánban letartóztatott Abdul Rasid Baluk volt az, aki a tálibok kábítószer-fogyasztására szabályokat dolgozott ki.

Baluk megtiltotta a táliboknak a hasis termesztését és fogyasztását, mert az „megzavarja az igazhitűek fejét", de megengedő volt az ópium-előállítással kapcsolatban.

Forrás: V4NA

Ennek egyik oka az volt, hogy az egykor Oszama bin Laden vezette Al-Kaida az ópium kereskedelméből finanszírozta terrorcselekményeit, másrészt pedig Abul Rasid Baluk megfogalmazása szerint: