Megállapodtak a Kereskedelmi Világszervezet megreformálásában a G20-ak külügyminiszterei

G20, Nagoja
Vágólapra másolva!
A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20) külügyminiszterei szombaton megállapodtak a csoport nagojai csúcstalálkozóján abban, hogy kezükbe veszik az irányítást a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálását illetően - jelentette ki Motegi Tosimicu japán külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A Kyodo japán hírügynökség megjegyzi, hogy e bejelentésre az Egyesült Államok és Kína közötti "adok-kapok" jellegű vámtarifa-háború közepette került sor.

- mondta az ülést elnöklő Motegi a japán Nagoja városában tartott kétnapos találkozó végén.

A Kyodo szerint a találkozón a külügyminiszterek megvitatták a WTO megreformálásának módjait, miközben Japán, az Egyesült Államok és más országok arra törekszenek, hogy a genfi székhelyű szervezet javítsa vitarendezési rendszerét. Ezt a pontot egyébként - mint arra a japán hírügynökség emlékeztet - a G20-vezetők júniusi oszakai csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozatban is érintették.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azonban nem vett részt a G20 külügyminisztereinek nagojai csúcstalálkozóján, a Kyodo szerint

ezzel mintegy tükrözve Washingtonnak az álláspontját, hogy nem érdekelt a többoldalú gazdasági és pénzügyi politikai párbeszédben.

Helyette John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes vett részt a világ gazdaságának mintegy 80 százalékát képviselő csoport ülésén.

Motegi az Egyesült Államok és a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína közötti kereskedelmi feszültségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott:

A multilateralizmus és szabad kereskedelem fenntartására szólított fel a nagojai csúcson Vang Ji kínai külügyminiszter és államtanácsos is.

- mondta Vang, hozzátéve, hogy pozitívan kell cselekedniük.