Az Iszlám Állam két katonáját tartóztatták le Amszterdamban

Vágólapra másolva!
A holland biztonsági szolgálat letartóztatott két nőt az amszterdami Schiphol repülőterén, akik a gyanú szerint tagja voltak az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetnek. A két nő a török kiadatási hullámmal érkezett vissza Európába - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A török hatóságok a 23 éves Fatima H.-t tavaly januárban fogták el terrorista cselekményekben való részvétel gyanúja miatt.

A holland főügyész közleménye szerint a marokkói származású nőtől elveszik a holland állampolgárságát és visszatoloncolják az afrikai országba. Két, 3 illetve 4 éves gyerekéről a holland szociális szolgálatok gondozásába kerülnek.

A másik elfogott 25 éves szintén holland állampolgárságú nő 2018 októberében kért segítséget az ankarai holland követségen. Őt jövő pénteken állítják majd bíróság elé Rotterdamban.

A két dzsihadista nő úgy került vissza Hollandiába, hogy a török hatóságok kitoloncolták őket. La Libre Belgique napilap értesülése szerint a törökök nem hajlandóak az "idők végezetéig" fogságban tartani az Iszlám Állam Szíriában katonáit, ezért visszatoloncolnak mindenkit származási országában, kiemelten az európaiakat.

"Ami a külföldi dzsihadistákat illeti: egy ideig felügyeletünk alatt tartjuk őket, aztán hazaküldjük őket. Nem tudunk az idők végéig vigyázni rájuk, nem vagyunk az Iszlám Állam katonáinak szállodája", fogalmazott Süleyman Soylu török belügyminiszter.

A politikus azzal vádolt meg több európai országot Hollandiával és Nagy-Britanniával az élen, hogy elveszik a dzsihadisták állampolgárságát, hogy ne tudja Ankara őket hazadeportálni.

"Könnyű megoldást választottak. Azt mondják, nem a mi állampolgáraink, oldjátok meg. A mi nézőpontunkból ez elfogadhatatlan, teljesen felelőtlen", vélekedett Süleyman Soylu.