Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el Bogotában

Horizontal EDITORS NOTE: Graphic content / Demonstrators confront riot police during a protest a day after a nationwide strike by students, unions and indigenous against the government of Colombia's President Ivan Duque, in Bogota, on November 22, 2019. -
Az első körben még elég volt a könnygáz
Vágólapra másolva!
Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a kolumbiai főváros polgármestere péntek este azt követően, hogy Bogotában és az ország több más pontján kormányellenes zavargások és fosztogatások voltak, sok helyen a tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön még békés tüntetések zajlottak a latin-amerikai ország több városában Iván Duque jobboldali elnök gazdasági és szociálpolitikája ellen, összesen 207 ezer ember vonult utcára.

A tiltakozó megmozdulások azonban péntek reggelre erőszakos cselekményekbe torkolltak Bogotában, randalírozó csoportok megbénították a tömegközlekedést, 79 buszt megrongáltak, üzleteket fosztogattak, sok helyen összecsaptak a rendőrökkel, akik vízágyúk és könnygáz bevetésével, valamint gumilövedékekkel próbálták megfékezni a demonstrálókat.

Az első körben még elég volt a könnygáz Forrás: AFP/Raul Arboleda

A belügyminiszter pénteken arról adott tájékoztatást, hogy az utcai harcokban három ember vesztette életét, 273-an megsebesültek.

A rend helyreállítása érdekében Bogotá polgármestere a főváros egész területére bevezette a kijárási tilalmat helyi idő szerint este kilenc órától. "Sajnos általánossá fajult a vandalizmus" - nyilatkozta, közölve, hogy négyezer katona segíti a nyugalom fenntartásában részt vevő mintegy húszezer rendőrt Bogotában.

Újabb városban rendeltek el kijárási tilalmat

Ismeretlenek megtámadtak egy rendőrkapitányságot péntek este a jelentős kábítószer-termeléséről elhíresült Cauca kolumbiai megye egyik városában, Santander de Quilichaóban, három rendőr halálát okozták, hetet pedig megsebesítettek - közölte a város önkormányzata.

Jaime Asprilla polgármester beszámolt arról, hogy a támadók gázpalackokkal robbanásokat okoztak a kapitányságnál, és a szomszédos lakóházak is megrongálódtak. Kizártnak mondta, hogy az eset az országos kormányellenes tüntetésekből elfajult, aznap elkezdődött zavargásokkal volna összefüggésben. Szerinte inkább a megyében általában garázdálkodó fegyveresekről van szó. Az eset miatt kijárási tilalmat rendelnek a városban vasárnapig - mondta.